> Bieslog

Omroepgerelateerde multimediale prestaties – zelden hebben zulke lelijke woorden zoiets moois opgeleverd. Omroepgerelateerd is de winnaar van de Prichett Prijs, omdat het de VPRO is die hem het podium heeft verschaft. En multimediaal omdat-ie op allerlei verschillende vindingrijke manieren alle mogelijkheden van het nieuwe medium aan het aftasten is. Niet alleen in tekst, maar ook in bewegend beeld. En niet alleen in het maken van links naar andere leuke sites, maar ook door – bijvoorbeeld – live alternatief audio-commentaar te geven bij beelden die tegelijkertijd op de televisie te zien zijn.

Maar als Bieslog in één woord gevangen moet worden, is dat voor deze jury het woord enthousiasme. Of in twee woorden: aanstekelijk enthousiasme. Dag in dag uit, bijna elke ochtend al vóór negenen, reageert hoofdredacteur Wim de Bie op het nieuws van de dag. Dat kan het referendum zijn, waarover hij vanochtend zijn creatie dr. Nak de Weert van het Nak de Weert Instituut aan de tand voelde, maar ook de laatste ontwikkelingen op een webcam waarop twee jonge valken op het punt staan de wijde wereld in te trekken. Het is te veel om op te noemen: soms graaft Bie zich autobiografisch met minutieus mooi opgetekende jeugdherinneringen die tegelijk een tijdsbeeld vastleggen, en ook heeft-ie intussen al een prachtige serie bij elkaar geschreven onder het motto ‘apparaten die ik heb gekend’ – die een prachtig tegenwicht vormt voor de kippendrift over elke nieuwe vinding die op de markt komt. Al is er dan ook altijd nog z’n andere schepping Driek de Gadgetfreak die elke innovatie juist met gejuich verwelkomt.

Het is een geheel eigen universum dat Wim de Bie in zijn Bieslog heeft geschapen – en het is wonderbaarlijk veelzijdig. We kunnen Zingtones downloaden, waarmee we de moderne wereld weer met opgeheven hoofd tegemoet kunnen treden, en we kunnen tegelijkertijd meeleven met de ontroerend mensenschuwe Meneer Foppe, die uit alle macht de bange buitenwereld buitenshuis te houden door de lakens over z’n hoofd te trekken.

De Prichett Prijs voor Bieslog is bovendien, dat kunnen we zonder overdrijving zeggen, een historisch eerbewijs. In 1985 werd een Ere-Zilveren Nipkowschijf uitgereikt aan Kees van Kooten en Wim de Bie, waarmee het duo voorgoed was toegetreden tot de absolute topklasse van de Nederlandse televisie. Dat één van hen precies twintig jaar later op eigen kracht de winnaar is geworden in een medium dat destijds nog niet eens was uitgevonden, mag des te bewonderenswaardiger heten.

> Bieslog website

Share |