> Cinema.nl

Cinema.nl is niet de enige of de grootste Nederlandse filmwebsite. Of het de beste is, daar valt over te twisten. Zoiets is een kwestie van smaak, interesse en voorkeuren van de gebruiker.

Zeker is dat Cinema.nl een aantal vertrouwde, en dus betrouwbare bronnen van expertise heeft samengebracht, en dat het daar op andere filmwebsites nog wel eens aan ontbreekt. Er bestaat een grote behoefte aan achtergrondinformatie over film. Bij het verzamelen van die informatie hoeft een redactie niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden, door enthousiaste, maar onervaren vrijwilligers zelf recensies te laten schrijven. De keuze van de filmredactie van een groot landelijk dagblad, de Volkskrant, en van een publieke omroep, de VPRO, om samen een website op te zetten, leidde tot wat in het bargoens van de zakenwereld bekendstaat als ‘schaalvoordelen’ en ‘synergie’.

Ook niet onbelangrijk is dat je zo de gebruiker direct toegang verschaft tot grote archieven, van stukken van gerenommeerde critici en journalisten van de filmpagina’s van de Volkskrant en de VPRO Gids, maar ook tot digitale domeinen. Zo kan men direct doorklikken naar voorgeselecteerde korte films van de NPS en filmgerelateerde programma’s van de site Uitzendinggemist.

De samenwerking stelde ook de VPRO in staat om met verstand van zaken dagelijks op televisie verslag te doen van festivals als Rotterdam, Cannes, IDFA en het Nederlands Film Festival. Dat is dus die synergie.

Over enkele jaren zullen we misschien met vertedering terugkijken op het begin van de digitale ontsluiting van de rijke filmschatten uit heden en verleden. Samenwerking tussen professionals uit verschillende media zal dan ook misschien heel gebruikelijk zijn geworden. Maar vooralsnog verricht Cinema.nl pionierswerk, en daarvoor kent de jury de Zilveren Prichett-prijs 2006 voor omroepgerelateerde multimediale prestaties toe aan de gemeenschappelijke filmwebsite van VPRO en Volkskrant, www.cinema.nl

Share |