> Omroep.nl/geschiedenis

Een radioprogramma dat al in 1997 een Zilveren Reissmicrofoon is toegekend, en een televisieprogramma dat in 2001 de Zilveren Nipkowschijf kreeg uitgereikt – dat moet wel een gelukkig huwelijk opleveren. De site omroep.nl/geschiedenis, een initiatief van NPS en VPRO, is er het mooie resultaat van. Zo mooi, dat er nu voor de derde keer een prijs voor is: de Pritchettprijs.

Op zichzelf zou het al prettig genoeg zijn als deze site zich zou beperken tot het archiveren van voorgaande uitzendingen, die op ieder gewenst moment kunnen worden beluisterd of bekeken. Voor diverse juryleden is bijvoorbeeld ook zo’n service als uitzendinggemist.nl een hele uitkomst. Maar het beschikbaar stellen van bestaand materiaal is niet voldoende voor een prijs, die naar omroepgerelateerde multimedia-prestaties gaat. En deze site doet dan ook veel méér.

Er zijn dossiers te vinden over veel historische onderwerpen, er wordt verwezen naar andere radio- en tv-programma’s van geschiedkundige aard, er is extra materiaal plus bronvermeldingen over eerdere uitzendingen en er staan heel veel links naar andere historische sites op. Levendig, en aantrekkelijk gepresenteerd, met als bijzondere attractie óók nog een royale keuze uit de schatkamers van het Polygoon-journaal. Telkens inhakend op de actualiteit, net als OVT en Andere tijden. Denk aan de recente Hollywood-opnamen voor Oceans 12 in Amsterdam. Welnu, dankzij dit zorgvuldig geannoteerde Polygoon-archief zien we hoe Sean Connery alias James Bond al in 1971 langs de Magere Brug reed. Het is één piepklein, maar veelbetekenend voorbeeldje uit de vele.

Natuurlijk is deze jury niet ontgaan, dat de algehele omroepbezuiningen ook gevolgen hebben voor de activiteiten op internet. Des te beter, om juist op dit moment de toegevoegde waarde van zo’n site te zien. Als de publieke omroep ergens laat zien wat publieke dienstverlening betekent, is het hier – op omroep.nl/geschiedenis.

Share |