> Pieter van der Wielen

Pieter van der WielenToen de zenderleiding van Radio 1 besloot in alle wijsheid het goed beluisterde en goed gewaardeerde nachtprogramma Casa Luna te schrappen, was er veel kritiek. En elk nieuw programma dat deze illustere voorganger zou moeten doen vergeten, zou een moeilijke klus te doen staan.

Pieter van der Wielen zag gelijk een mooi, intelligent maar toegankelijk cultuurmagazine voor zich en stortte zich met overgave op deze uitdaging. Samen met de VPRO-collega’s die jarenlang De Avonden hadden gemaakt, wist hij in zeer korte tijd een prachtig programma neer te zetten. Hoewel dat altijd teamwork is, is de frisse toon, oprechte interesse, ‘schwung’ en intelligentie van Pieter van der Wielen veruit het beste ingrediënt van het programma. Hanneke Groenteman liet al weten dat ze écht niet meer in slaap kan vallen, zó goed is hij volgens haar. En een gaste als Olga Zuiderhoek probeert wel érg hoorbaar met haar gespreksleider te flirten, zo onder de indruk is zij tijdens een interview.

Ook de Reissmicrofoon-jury spreekt de waardering uit voor de kwaliteiten van Pieter van der Wielen. Hij viel eerder al op, als een prettig en vertrouwd geluid bij Met Het Oog op Morgen en diverse wetenschapsprogramma’s op tv en Radio 5. Maar een heel uur interviewen, zoals hij in Nooit Meer Slapen doet, past hem écht als een jas. Een tak van sport die maar weinigen écht beheersen. Natuurlijk is niet elk interview vijf sterren, maar Van Der Wielen streeft daar wel naar.

Om de krachten van deze jonge hond enigszins te sparen heeft de VPRO bij de ingekorte vrijdageditie van Nooit Meer Slapen andere interviewers ingezet. Daaruit blijkt wederom dat, hoewel het ook dán zeker een mooi programma blijft, Pieter van der Wielen de kar van dit programma trekt. Goede voorbereiding, getimede nachtelijke energie én een oprechte interesse in een brede diversiteit aan gasten maken hem tot een bijzonder aangename presentator die we hopelijk nog lang blijven horen, op het verder vaak zo vervlakte Radio 1.

Share |