> Tegenlicht

Tegenlicht, VPRO’s venster op de wereld, werd twee jaar geleden uitgebreid bejubeld toen de jury dit programma bekroonde met de Zilveren Nipkowschijf. Dit jaar heeft de jury besloten dat ook de bijbehorende internetsite een prijs verdient.

Net als het programma is de site verrassend, gedegen en veelzijdig. Niet alleen oude Tegenlicht-afleveringen kunnen worden bekeken, de site verschaft tevens de mogelijkheid vooruit te blikken op komende uitzendingen. Tegenlicht.nl is veel meer dan een kopie van hetgeen eerder op de tv te zien is geweest. De Wouter-tapes worden aangevuld met een debat onder leiding van Felix Rottenberg over modern leiderschap. Hoofdredacteur Hans Laroes van het NOS Journaal reageert in een video-interview op ‘Het Midden-Oosten gedecodeerd’, de Tegenlicht-uitzending waarin Joris Luyendijk de mechanismen blootlegt in de verslaggeving vanuit deze brandhaard.

Bij sommige uitzendingen of thema’s maakt de webredactie een uitgebreide webspecial. De medewerkers bewandelen hierbij met tastbare vreugde de zijsporen van een televisie-uitzending. Zo ontstond naar aanleiding van de uitzending over de macht van Google de webspecial `Alles over zoekmachines’ (`hoe werken ze, wie of wat bepaalt welke informatie op welke plaats komt te staan?’). Net als de tv-uitzending pelt de site elke keer weer een ui met als doel het verhaal in zijn meest pure vorm, zoveel mogelijk ontdaan van politieke manipulatie en subjectiviteit, te tonen.

Met doorklikmogelijkheden naar globaliseringslezingen, het verdiepende thema-kanaal Holland Doc en talloze andere informatieve sites en weblogs is Tegenlicht.nl een lustoord voor hen die hongeren naar informatie en achtergrond bij het wereldgebeuren. Voorwaar, een zeer terechte winnaar van de Zilveren Prichettprijs.

> Video over website Tegenlicht

> Website Tegenlicht

Share |