Even tot hier

Ere Zilveren Nipkowschijf
 2023

Even tot hier

Niels van der Laan, Jeroen Woe en hun team krijgen dit jaar de Ere Zilveren Nipkowschijf voor hun satirische tv-show Even tot hier (BNNVARA). Dat maakte juryvoorzitter Renate van der Bas op 10 mei bekend in de talkshow Jinek. De uitreiking is op 15 juni.

Uit het juryrapport:

Neerlands hoop in wrange dagen. Het beste zaterdagavondprogramma sinds tijden. Heldere helden. Sinds de start begin 2019 leveren Jeroen Woe en Niels van der Laan met Even tot hier de hoogste kwaliteit satire over het nieuws van de week.

De grote kracht is dat Woe en Van der Laan met nimmer aflatend enthousiasme steeds opnieuw in de grote brij van Nederlandse onderwerpen willen duiken, om ons uit te leggen hoe het zit en waar het fout gaat. Loepzuiver lichten ze nationale gebeurtenissen toe, het vaak onbegrijpelijke overheidsbeleid en de opvallendste actuele tendensen. Zodat je als burger weer weet hoe het zit. Vanwege hun evidente maatschappelijke betrokkenheid komen de mannen daarom naast de Ere Zilveren Nipkowschijf – en in 2022 de Televizierring – ook beslist in aanmerking voor een koninklijk onderscheiding.

Belangrijke troef in Even tot hier is de ongekende muzikale creativiteit, inclusief het speelse afzeiken van muzikaal begeleider Miquel Wiels. Bekende liedjes worden in nieuwe jasjes gehesen waardoor nieuwe klassiekers ontstaan. Neem hoe de afhandeling van de Groningse aardbevingschade werd verbonden met de valse noten van Eurovisie-deelnemers Mia en Dion. Hoe Youp van ’t Heks Flappie reïncarneerde tot Wappie. Of hoe het team met Thierry blijft zelfs van Thierry Baudet een komische figuur wist te maken.

Daarnaast zijn er de briljante ‘simpele liedjes’ waarmee in 1 minuut creatief en kritisch wordt uitgelegd hoe het zit met fenomenen als TikTok, flitsbezorgers of het vaccinatiebeleid. Zeker tijdens de coronaperiode was Even tot hier  essentieel  om ondanks alles de moed erin te houden.

Van der Laan en Woe zijn in hun negende seizoen in hun beste vorm tot nu toe. De satirische show kan op deze manier nog jaren mee en Nederland zal heus wel onderwerpen blijven uitbraken. Onlangs bewezen Woe en Van der Laan dat Al voorlopig nog niet kan tippen aan hun talent: een verzoek aan ChatGPT voor een grappige liedtekst leverde een rammelend gedrocht op. 1-0 voor de echte mensen.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors