Stad in oorlog

Genomineerd
Zilveren Reissmicrofoon 2023

Stad in oorlog

De podcast Stad in oorlog, Charkiv één jaar onder vuur (VPRO, NPO Radio 1) van Michiel Driebergen en Edwin Koopman is genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon. Dat heeft juryvoorzitter Vincent Bijlo  op 9 mei bekendgemaakt in het radioprogramma Spraakmakers. De Zilveren Reissmicrofoon is de jaarlijkse prijs van de kritiek voor het beste radioprogramma of de beste podcast.

Uit het juryrapport:

Charkiv heeft in deze podcast een stem, een vrouwenstem Ze vertelt: “Het was nog donker op 24 februari 2022. De buurtsuper was al open. Iemand kwam sigaretten halen. Toen ging opeens het luchtalarm en begon het gedonder. Er verschenen pantservoertuigen en tanks in de straten, ik lig op steenworpafstand van Rusland. Er stond een Z op. Een Z? De Z van Zelensky? Nee, de voertuigen waren Russisch!

Onmiddellijk verschenen er mensen op straat die haastig koffers in auto’s propten. Kinderen huilden, vluchtenden riepen naar achterblijvers dat ze ook moesten gaan. Sommigen deden het niet, omdat ze niet wilden of niet konden. Mijn bevolking is sinds het begin van de oorlog gehalveerd, van 2 miljoen naar 1 miljoen.”

Onder de vluchtenden was ook radiocorrespondent Michiel Driebergen. Maar hij kwam terug, om in audio op te tekenen hoe Charkiv en haar bewoners overleven.

Dat heeft hij op zeer radiofonische wijze geaan, in full stereo. We horen het asfalt van de buitenwijken veranderen in kinderkopjes in het centrum. E lopen mee naar de negende verdieping van een kapotgeschoten flat, waar vlak achter de voordeur van een appartement een matras ligt waarop een stel waarvan de man chronisch ziek is al een jaar overleeft.

We horen Alexandra, die al de leden van het koor waarin ze zat kwijtraakte, maar inmiddels zoveel mensen bij elkaar gesprokkeld heeft dat ze een nieuw koor kan vormen.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors