3voor12

Genomineerd
Zilveren Reissmicrofoon 2023

3voor12

Het muziekplatform 3voor12 (VPRO, 3FM) is genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon. Dat heeft juryvoorzitter Vincent Bijlo  op 9 mei bekendgemaakt in het radioprogramma Spraakmakers. De Zilveren Reissmicrofoon is de jaarlijkse prijs van de kritiek voor het beste radioprogramma of de beste podcast. De winnaar wordt op 15 juni bekendgemaakt.

Het juryrapport:

Het platform 3voor12, dat vanuit het verzet is geboren, past naadloos binnen de vijftigjarige traditie van dwarse radioprogramma’s door de VPRO. Opgericht op 15 mei 1998, de dag na het overlijden van Frank Sinatra, en ondanks een aanvankelijk moeizame relatie met zender 3FM, is 3voor12  in haar 25-jarig bestaan uitgegroeid tot een veelzijdig platform voor popmuziek. 

Met 3voor12 bediende de VPRO, zowel op 3FM als online, menig muziekliefhebber van muzikale ontdekkingen, live shows (meer dan 7.500), recensies, interviews, reportages vanaf de alternatieve muziekfestivals, en de onmisbare Luisterpaal. Lokaal in het hele land maakte het platform ruimte voor minder grote namen en beginnend talent. De 3voor12 Awards heeft voor veel Nederlandse alternatieve acts de doorbraak betekend naar een groter publiek en de grotere popzalen.   

Op de radio heeft 3voor12 radio zich altijd een beetje moeten aanpassen aan de wensen van de zender 3FM. Toch is het programma doorgegroeid onder verschillende presentatoren,  van Dennis Wening tot Eva Koreman, en heeft zich inhoudelijk goed in stand gehouden dankzij een ijzersterke redactie. 

In de pre-streaming-tijden was 3voor12 het platform om nieuwe muziek te ontdekken. Altijd relevant, verrassend en vernieuwend, nooit volgend maar bij uitstek voor de troepen uit. De jury wil in dit jubileumjaar stilstaan bij vijfentwintig jaar 3voor12. Een kwart eeuw waarin muziekliefhebbers aan hun trekken konden komen, en menig muzikant dankzij dit platform een publiek wist te vinden. Deze prijs komt eigenlijk veel te laat, maar wil de bekroning zijn op 25 jaar ongeëvenaarde, hoogstaande muziekverslaggeving.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors