Adres Onbekend

Winnaar
Zilveren Reissmicrofoon 2016

Adres Onbekend

Adres Onbekend vervult een van de oerfuncties van de radio, mensen terugvinden die kwijt zijn. Vaders, broers, eerste vriendinnetjes…

Al die zoektochten maken dat de radio gaat leven. De ether stroomt vol met verhalen. Ontroerende, schrijnende, pijnlijke, treurige, onrechtvaardige en vrolijke verhalen. Het programma geeft een staalkaart van wat mensen elkaar zoal aan kunnen doen.

Het heeft nog steeds urgentie. Dat blijkt wel uit het feit dat het niet weg te krijgen is. Het vindt steeds weer nieuwe wegen. Men werd van de goedbeluisterde zondagmiddag verbannen naar donderdagmiddag op Radio 5, toen nog Nostalgia. De dekking dreigde daardoor in gevaar te komen. Men zocht de regionale omroepen. Een aantal van hen ging het, als er geen belangrijke voetbalwedstrijd van de plaatselijke FC was, uitzenden.

Adres Onbekend kan niet anders dan een zeer sterk programma zijn, anders had het al deze stormen niet overleefd. Het overleeft zelfs de sociale media. Zoeken is in de digitale wereld steeds makkelijker geworden, maar gelukkig zijn er nog voldoende mensen zoek. Het zal pas stoppen als er nooit meer iemand kwijt is en als er geen buitenechtelijke kinderen meer geboren worden. Pas op: dit is geen aanmoediging om ze te gaan verwekken. Ron Kas presenteert empathisch, maar nooit zwaar, nooit sentimenteel. De verhalen, de mensen, de stemmen van zoekenden en gezochten spreken voor zich.

Die stemmen maken Adres Onbekend

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors