Astrid de Jong / Nachtzuster (Omroep MAX)

Genomineerd
Zilveren Reissmicrofoon 2017

Astrid de Jong / Nachtzuster (Omroep MAX)

Programmamaakster Astrid de Jong heeft de formule van servicegerichte nachtprogramma’s als ‘Servicestation’, met Karel van de Graaf in de jaren zeventig en tachtig bij de AVRO, vertaald naar de 21ste eeuw. Zij was in seizoen 2009/2010 dan ook de laatste presentator van De Nachtdienst, zoals dit programma toen heette. Met ingang van september 2010 behandelt De Jong (1971) luisteraarsvragen in De Nachtzuster voor Omroep MAX.

Uitgangspunt voor De Jong is dat een vraag zinvol is omdat een luisteraar er het antwoord op wil weten. De programmamaker waardeert de moeite die nachtluisteraars nemen om de vragen en problemen van andere luisteraars te beantwoorden en op te lossen. Dat zijzelf niet elke vraag even wereldschokkend vindt, ondervangt ze met een prettige tongue-in-cheek humor, die haar in het verleden al goed van pas kwam als ‘sidekick’ bij Ruud de Wild op 3FM.

Voor de nachtelijke Radio 1-luisteraar vliegt de nacht van donderdag op vrijdag voorbij met een bruisend programma van vier uur waarin het kan gaan over de vraag wat er is te doen tegen zoekrakende sokken tijdens een wasbeurt, maar ook om serieuzere vraagstukken als waarom het nog steeds niet lukt om zout water om te vormen in zoet water. Om vier over vier stipt kan de geïnteresseerde de webcam aanzetten om Astrid op de studiotafel te zien dansen op een discoklassieker.
De Jong werkte door de jaren heen achter de schermen voor diverse omroepen en zenders. In de zomerserie Route du Soleil van Peter van Bruggen op Radio 2, waarin denkbeeldige busreizen door Europa te horen waren, vertolkte Astrid enige jaren de rol van ‘Platina Solaris’. Momenteel is ze naast ‘Nachtdienst’ in het weekend te horen op Radio Gelderland. Het is jammer dat De Jong door de landelijke omroepen de laatste jaren steeds is gepasseerd op de momenten dat er zendtijd was te vergeven op piekuren, zoals bij het vertrek van Frits Spits op Radio 2 eind 2013. Daarentegen gedijt deze radiovrouw wellicht het beste in de uren waarin zij haar creativiteit de vrije loop kan laten.

Dat is heden ten dage vooral ’s nachts.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors