BOOS – This is the Voice

Winnaar
Zilveren Nipkowschijf 2022

BOOS – This is the Voice

In de dagen voorafgaande aan de publicatie op 20 januari 2022 van de BOOS-aflevering over grensoverschrijdend gedrag bij de talentenjacht The Voice of Holland, werd al duidelijk hoe groot de impact van het onderzoek van het team van Tim Hofman zou worden. Al stond er nog geen minuut van het programma online op BOOS’ YouTube-kanaal, het nieuwe seizoen uitzendingen van The Voice werd al gestaakt, bandleider Rietbergen stapte op en heel Nederland was in de ban van het onderwerp. Terwijl de showbizzprogramma’s zich bogen over de implicaties voor de sterrenlevens, werden in vrijwel ieder gezin, in iedere schoolklas en op iedere werkplek gesprekken gevoerd over machtsmisbruik en seksuele intimidatie.

Maar dat BOOS -This is the Voice is genomineerd voor de Nipkowschijf is geen bekroning van de opschudding. Het is de waardering van de jury voor voorbeeldig programmamaken. Het journalistieke spitwerk werd met grote toewijding en geduld uitgevoerd. De makers stelden zich niet tevreden met een enkel verhaal, maar groeven door tot zij een dossier hadden dat diepe indruk maakte door de omvang en de ernst van de misstanden. De getuigenissen van de slachtoffers werden zonder opsmuk verteld; de vormgeving van de uitzending was ongepolijst en eigentijds, in de traditie van het toonaangevende online programma dat BOOS al jaren is. 

Het laatste deel van het programma, een integraal, zonder knipwerk uitgezonden interview met John de Mol leidde tot een verdieping van de maatschappelijke discussie over grensoverschrijdend gedrag. Zo richtte BOOS – This is the Voice de aandacht op de verantwoordelijkheid van werkgevers in het scheppen van een veilige werkomgeving. En werd duidelijk dat De Mols klacht over de zwijgzaamheid van vrouwen en het simpel verwijzen naar ‘loketten’ niet volstaat.

Met BOOS – This is the Voice wordt voor het eerst een online uitzending genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf. En komt een eind aan de kritiek dat bij online snelheid vaak ten koste gaat van diepgang. Het team van Hofman heeft laten zien dat een onbevangen bevragen van de macht, diepgaande journalistiek en een nadrukkelijke keuze voor het perspectief van het slachtoffer samen tot een groots resultaat kunnen leiden.

(Foto Wendy van Bree)

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors