Bureau Buitenland (VPRO) is een programma dat niet meer weg te denken is van NPO Radio 1. Het kent een lange geschiedenis en vele uitzendtijdstippen. Het heeft zich nu midden in de dag genesteld, tussen half 2 en 2 uur ’s middags. Het laat ons daar horen dat de wereld veel groter is dan wij in het Westen vaak denken. De werkelijkheid is zoveel gelaagder en genuanceerder dan het harde nieuws ons vaak doet geloven.
De presentatoren, Tim de Wit en Sophie Derkzen, zijn buitengewoon goed ingevoerd in de onderwerpen die ze met hun deskundige gasten bespreken. Dat kunnen opiniemakers zijn, correspondenten, politici, inwoners van een land waarover het op dat moment gaat. Ze hebben gemeen dat ze ons perspectief op de waarheid of wat daarvoor moet doorgaan veranderen.
Dit werd bijvoorbeeld duidelijk toen Rusland Oekraïne binnenviel. In de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties veroordeelden 121 landen de inval. Dat werd in de berichtgeving gepresenteerd als een overwinning van de vrijheid. Slechts 35 landen onthielden zich van stemming. Maar welke landen waren dat? Dat is een typische Bureau Buitenlandvraag. Het waren landen die samen meer dan de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigen.
Of het nou gaat over de verkiezingen in Libanon, het conflict tussen Saoedi-Arabië en Iran of over de vele journalisten die tijdens het uitoefenen van hun werk worden vermoord, er wordt journalistiek van een hoog niveau bedreven, die wij gedurende de rest van de dag op Radio 1 af en toe node missen.
Bureau Buitenland is een schraag onder de zender en is, in een steeds onrustiger wordende wereld, urgenter dan ooit, om het woord dat zo vaak te pas en te onpas wordt gebezigd maar eens te gebruiken. Het is een rots in de branding van licht en luchtig.
(Foto Wendy van Bree)