De bergen achter Sotsji

Genomineerd
Zilveren Nipkowschijf 2014

“Als je paard de benen neemt, gaat je vrouw er ook vandoor”, legt de Tsjerkesissche paardenman lachend uit. Het is één van de prachtige ontmoetingen die Jelle Brandt Corstius had tijdens zijn reis in een Sovjetbus door de Kaukasus. Voor de derde keer trok Corstius door een deel van de voormalige Sovjet-Unie en opnieuw leverde het opnieuw mooie televisie op. Een zeer knappe prestatie, te meer omdat de programmaformule van nieuwsgierige Westerling op reis ondertussen flink uitgemolken is.

Corstius’ ontmoetingen met Georgiërs, Tsjerkessen, Abazijnen, Chevsoeren, Tsjetsjenen en zoveel andere van die bergvolkjes zorgen voor ontroerende dan weer absurdistische momenten. Precies datgene waar Corstius naar zegt op zoek te zijn. Bizar is het gesprek met de Georgiër die met zijn tuin aan de verkeerde kant van de door de Russen opgeschoven grens in Zuid-Ossetië is terechtgekomen. Zijn buurman woont nog in Georgië. Wanneer kregen we op de Nederlandse televisie nou een gesprek te zien waar de interviewer en de geïnterviewde vlak bij elkaar staan maar zich toch in een ander land  bevinden.

Die absurde momenten worden afgewisseld met serieuzere soms schrijnende gesprekken die ons in de aanloop naar de Winterspelen in Sotsji herinnerden aan de problemen in de regio. Corstius toont de uitzichtloze situatie van de Tsjetsjeense vluchtelingen en hoe het moslimextremisme daardoor aan steun wint bij de jongeren of de angst waarmee homoseksuelen in Rusland moeten leven. Door zijn kennis van de Russische taal en cultuur en zijn losse manier van interviewen – à la Louis Theroux – weet Corstius mooie ontboezemingen te ontlokken uit  zijn de stugge mensen die op de Kaukasus leven. Corstius is een liefhebber van natuurlijke televisie. Het team probeert zo weinig mogelijk in scène te zetten. Schoonheidsfoutjes zoals een verspreking, ook van zijn kant, krijgen we gewoon te zien, wat de charme van het programma verhoogt.

De prachtige beelden van het woeste bergachtige landschap van de hand van cameraman Hans Pool en de vaak goed gekozen muziek erbij doen ons verlangen dat we zelf op ontdekkingsreis zijn door dit onherbergzame gebied waar nog niet iedereen de hele dag op zijn smartphone zit te kijken. Een Chevsoerische opa vertelt Corstius of hij gehoord heeft van de grote oorlog die in het gebied had gewoed tussen de Duitsers en de Russen. “Kent u die oorlog?” Corstius maakt met ons niet alleen een fascinerende reis door het gebied, maar ook door de tijd.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors