De Brand in het Landhuis (NTR)

Genomineerd
Zilveren Reissmicrofoon 2019

De Brand in het Landhuis (NTR)

Netflixkijkers bingewatchen, podcastluisteraars bingelistenen.

De jury verslond in één middag alle zes afleveringen van De Brand in het Landhuis, een meesterlijk gemaakte podcast van podcastmaker en acteur Simon Heijmans.

Aflevering 1 van deze podcast werd op 20 januari 2019 uitgezonden in Radio Doc, op NPO Radio 1.

Het verhaal: in december 2003 brandt het landhuis van grootgrondbezitter Ewald Marggraff in Vught af. Marggraff wordt na het blussen dood achter de voordeur aangetroffen. Al heel snel vermengen feit en fictie zich in de verhalen die rondgaan. De brandweer had hem kunnen redden, maar deed dat expres niet, omdat Marggraff een broertje dood had aan alles en iedereen die ook maar iets met de overheid van doen had.

Margghraff’s vermogen, dat enkele tientallen miljoenen zou bedragen, was verdwenen. En hoe zat het met zijn enorme kunstcollectie?

Heijmans ontrafelt met een enorme precisie en met heel veel geduld de kluwen van feit en fictie. Hij doet dat theatraal, hij is naast podcastmaker ook acteur. Elke stap die hij in zijn onderzoek zet zetten wij als luisteraars ook. Hij spint ons in in zijn web, wij maken mee wat hij meemaakt.

We horen geen puur journalistieke zoektocht waarin alles tot op de bodem en haarfijn dient te worden uitgezocht, we horen de mens Simon Heijmans. We horen de theatermaker die een audiostuk maakt, we horen de aankeilers waarmee hij ons lekker maakt voor de volgende aflevering, we horen iemand die het medium ongelofelijk goed in zijn vingers heeft, we horen een hele goede radiomaker van wie we nog heel veel goede podcasts en radio-uitzendingen kunnen verwachten.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors