De Hoorspelfabriek

Genomineerd
Zilveren Reissmicrofoon 2014

Voor het eerst in de geschiedenis van de Zilveren Reissmicrofoon is niet een persoon, programma of omroep, maar een productiemaatschappij genomineerd. Eén van de oprichtsters is Marlies Cordia, die al in 1988 deze prijs won, maar dit keer is zij niet alleen, maar de volledige cast en crew van de laatste producties genomineerd. Al tien jaar lang maakt het bedrijf zowel originele hoorspelen zoals ‘De moker’ én radiobewerkingen van boeken als ‘Komt een vrouw bij de dokter’, ‘Mama Tandori’ en dit voorjaar nog ‘Bonita Avenue’.

Overwegend goede scripts en een moderne mix van geluid, muziek en topacteurs zorgen voor bijna constante kwaliteit. Met een eigentijdse stijl zonder grindpaden en piepende deuren weten deze ambachtslieden het mooie genre van het hoorspel bíjna in hun eentje levend te houden. Zelfs jongeren knopen dankzij de diverse podcasts en luisterboeken het verloren gewaande radiodrama weer met veel plezier in de oren.

Het hoorspeltijdslot op Radio 1 is sinds januari weliswaar ‘gepromoveerd’ van kwart voor één ’s nachts naar middernacht, maar het is nu nog slechts één maal per week. Daar zou binnen de NPO nog eens een keer naar gekeken mogen worden. Ook zou de jury iets meer eigen verhalen en iets minder ‘veilige’ adaptaties van bestsellers nog wel willen aanmoedigen. Hopelijk zijn de luistercijfers in de nacht daar nog net niet heilig genoeg  voor. Aan de levendige producties van de Hoorspelfabriek zou het in elk geval niet hoeven liggen.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors