De jurk en het scheepswrak

Genomineerd
Zilveren Nipkowschijf 2023

De jurk en het scheepswrak

De documentaire De jurk en het scheepswrak (NTR) van Arnold van Bruggen is genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf 2023. Dat maakte juryvoorzitter Renate van der Bas op 10 mei bekend in de talkshow Jinek. De bekendmaking is op 15 juni.

Het juryrapport:

Het is een wildwestfilm die zich afspeelt in de Waddenwateren, een documentaire over de conservering van cultureel erfgoed, maar vooral: een verhaal vol hartstocht.

In 2014 gingen Texelse amateurduikers aan de slag met een van de vele wrakken in de Waddenzee; de Reede van Texel was ‘het Schiphol van die tijd’. Maar dit zeventiende-eeuwse wrak bleek heel bijzonder, want het was maagdelijk en bevatte een goed geconserveerde en verrassend gevarieerde lading. Zo diepten de duikers een vrijwel gave, eeuwenoude chique zijden jurk op. Voor kledinghistorici alsof een Rembrandt wordt ontdekt. Of beter, alsof de enige Rembrandt ter wereld is teruggevonden: textiel vergaat snel onder water, deze jurk is volstrekt uniek.

In de driedelige serie De jurk en het scheepswrak ontrafelt de Texelse regisseur Arnold van Bruggen met precisie en met gevoel voor avontuur wat er zich vervolgens afspeelde. De jutters spoten de jurk met een tuinslang schoon en presenteerden hem op een barbecuefeestje. Respectloos? Zonder hen was de schat überhaupt niet opgedoken.  Maar een leger van ambtenaren en wetenschappers toont zich onthutst over de manier waarop er met de inhoud van de schatkamer is omgegaan. Alleen al de lichaamstaal van de vertegenwoordigster van het Rijksmuseum over zoveel barbarij spreekt boekdelen.

Het knapst is hoe Arnold van Bruggen dicht bij álle partijen weet te komen. Een zwartwit mening vormen is uitgesloten. Alle personages in de intrige zijn ijzersterk en illustreren een boeiende kloof in Nederland: die tussen de gewone, traditionele burger en de gespecialiseerde instituties. Met een intelligente, menselijke  museumdirectrice als glimlachende derde. Ook hulde aan de maker voor het vastleggen van een scène waarin de blik van jutster Annet verraadt dat er nog meer geheimen zijn prijs te geven dan de deskundigen weten. Leve de goede montage, deze documentaire overtreft alle fictie.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors