De kwis

Genomineerd
Zilveren Nipkowschijf 2014

De kwisHet satirische zaterdagavondprogramma De kwis is genomineerd voor de Nipkowschijf 2014 omdat:
1) er vriendjes van de makers in de jury zaten
2) er werkelijk helemaal niets anders te nomineren viel
of 3) omdat het programma een uitstekend voorbeeld is van een idee – een format – dat de kans kreeg in de luwte zijn vorm te vinden om daarna op volle kracht uit te groeien tot een zelfstandig programma.

Het laatste antwoord is natuurlijk het goede. De eerste twee antwoorden zijn onzin. Ze verwijzen alleen naar de meerkeuzevraag die één van de vaste onderdelen van De kwis is. Maar dan dus wél geestig.

De kwis was een programmaonderdeel in Laat de Leeuw en werd vorig najaar een echt programma. Gemaakt door de spelers Joep van Deudekom, Rob Urgert, Niels van der Laan en Jeroen Woe, de extra tekstschrijver Edo Schoonbeek en eindredacteur Hans Riemens, de stille kracht achter heel veel VARA-satire. Wat vaak over het hoofd wordt gezien als het om satire gaat, is dat het niet werkt als er zomaar een paar grappenmakers op één hoop worden gegooid. Ze moeten een hechte groep zijn, of kunnen worden. Daarbij is De kwis zeer geholpen door het eerste seizoen bij Laat de Leeuw. De motor was al terdege gesmeerd toen het programma vorig najaar op eigen benen kon staan. Het was – en is – een ideale satirische samenvatting aan het eind van de week – snel, geestig, hard indien nodig, alert en raak. Dat zijn genoeg redenen om De kwis te nomineren voor de Nipkowschijf 2014.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors