De Oorlogskoningin

Genomineerd
Zilveren Reissmicrofoon 2015

Het hoorspel is een hardnekkig genre. Al ontelbaar vaak doodverklaard, maar telkens toch weer present – al is het vaak in uurtjes die niet erg in de running liggen.

Daarom was het des te opmerkelijker dat het onvolprezen VPRO-programma OVT dit voorjaar de zesdelige serie De Oorlogskoningin uitzond, op de late zondagochtend die heel wat meer luisteraars trekt. Wat die luisteraars te horen kregen, waren de herinneringen van koningin Wilhelmina aan haar Londense tijd, anno 1962 verteld aan haar kleindochter Irene. Fictie gebaseerd op research, naar het specialisme van schrijver Thomas Ross die een brutaal beeld van de koningin schiep – niet de stoutmoedige moeder des vaderlands, die we uit de geschiedenisboeken kennen, maar een vrouw met veel meer nuanceringen die ook benepen en burgerlijk kon zijn.

De Oorlogskoningin was bovendien méér dan een regulier hoorspel, maar een kunstzinnige collage van geluidseffecten, muziek en dialogen, waar een woord bij past dat we zelden meer horen: radiofonisch. Een spannende vormgeving, die dubbel en dwars bewees dat geluid genoeg kan zijn om beelden op te roepen.

In de hoofdrollen: Petra Laseur als een kordate koningin, Marcel Hensema als haar listige schoonzoon en Sigrid ten Napel als nieuwsgierige Irene. Regie: Renée van Marissing en Marlies Cordia. Een productie van De Hoorspelfabriek, die vorig jaar ook al genomineerd werd voor een Zilveren Reiss-microfoon.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors