De Rob Touber Sound

Speciale vermelding
Zilveren Nipkowschijf 2023

De Rob Touber Sound

De Rob Touber Sound, een podcast over Nederlandstalige muziek, krijgt de Eervolle Vermelding van de Zilveren Reissmicrofoon. Dat maakte juryvoorzitter Vincent Bijlo op 9 mei bekend in het radioprogramma Spraakmakers. De Reissmicrofoon is de jaarlijkse prijs van de kritiek voor het beste radioprogramma of de beste podcast.

Het juryrapport:

Archief-jager Frank Jochemsen (40) en zijn sidekick Jim Immig (32) vonden elkaar zeventien jaar geleden in hun liefde voor Wim Sonneveld en het verzamelen van oude elpees met ‘het betere Nederlandstalige lied’. Op veel platenhoezen uit de jaren zestig en zeventig kwamen ze de naam van producer Rob Touber tegen. Hij had, vonden ze allebei, een heel eigen sound. Wie was die man?

Touber overleed in 1975, zittend achter het mengpaneel, op 39-jarige leeftijd. Hij bleek behalve platenproducer ook televisieregisseur geweest te zijn. Hij maakte tussen 1965 en 1975 grote televisieshows rond één Nederlandse artiest. Van die producties is heel weinig bewaard gebleven. Jochemsen en Immig gebruikten de coronatijd om het verloren gewaande werk van Touber boven water te halen. Ze vielen van de ene verbazing in de andere. Wat een enorm oeuvre had die man in zo’n korte tijd geschapen! 

De podcast geeft een overzicht van dat oeuvre. Hij zit vol met geweldige muziek, liedjes die de jury, toch redelijk vertrouwd met Nederlandstalige muziek, nog nooit had gehoord. Jochemsen en Immig gaan ook langs bij artiesten met wie Touber gewerkt heeft, van Boudewijn de Groot tot Willem Nijholt, en van Jenny Arean tot Gerard Cox. Samen luisteren ze naar de opnames die ze hebben gedolven en halen ze herinneringen op aan Touber, die elegante, frivole, intelligente en geestige relnicht met een grote geldings- en scheppingsdrang. De schellen vallen van je oren, wat een sound en wat een liefde voor het lied!

De afleveringen duren gemiddeld één uur en twintig minuten en dat is niet te lang. Als je de luisteraar al die tijd weet te boeien, heb je iets goeds gemaakt.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors