De Taxioorlog

Genomineerd
Zilveren Reissmicrofoon 2023

De Taxioorlog

De podcast De Taxioorlog (BNR Nieuwsradio) van Sander ’t Sas is genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon 2023. Dat heeft juryvoorzitter Vincent Bijlo  op 9 mei bekendgemaakt in het radioprogramma Spraakmakers. De Zilveren Reissmicrofoon is de jaarlijkse prijs van de kritiek voor het beste radioprogramma of de beste podcast. De bekendmaking is op 15 juni.

Uit het juryrapport:

Twintig jaar na het uitbreken van de Amsterdamse Taxioorlog doet onderzoekjournalist Sander ’t Sas met zijn podcast voor BNR Nieuwsradio opnieuw verslag van deze opmerkelijke gebeurtenis. Puttend uit zijn uitgebreide archief, aangevuld met terugblikken van de hoofdrolspelers,  vertelt ’t Sas het verhaal van de liberalisering van de taximarkt en de grootschalige rellen in Amsterdam die dit tot gevolg had.

Ook voor de jongere luisteraars is De Taxioorlog een niet te missen podcast. Het brengt je direct terug naar deze roerige jaren rond de eeuwwisseling. De beklemmende en gespannen sfeer die ’t Sas weet te creëren, zegt meer dan in beelden mogelijk zou zijn. 

De jury prijst de samenstelling van de podcast, de kwaliteit en het gebruik van de oude opnames, en specifiek de zo herkenbare Amsterdamse tongval van de hoofdrolspelers. Het valt de jury op dat Sander ’t Sas zelf een zeer bescheiden rol inneemt, dat hij vooral het verhaal op de voorgrond plaatst en anderen aan het woord laat. De jury wil hierbij  de muziek van Klaas Peter Olijnsma, en de mixage van Connor Clerx en Wesley Schouwenaars niet ongenoemd laten.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors