De wereld draait door

Winnaar
Zilveren Nipkowschijf 2011

De Wereld Draait Door sluit eind mei 2011 volgens de jury van de Zilveren Nipkowschijf 2011 haar beste seizoen ooit af. Na de aanmoedigingsprijs, de eervolle vermelding in het eerste seizoen, verdient DWDD daarom dit jaar een grotere beloning in de vorm van de Zilveren Nipkowschijf.

DWDD is sinds 2005 gekoppeld aan een ijzersterke formule, en is na zes jaar een bewezen succes. De kijker ziet dat door de redactie op een originele manier wordt nagedacht over de inhoud van het programma, elke dag weer, waardoor De Wereld Draait Door nog steeds het gesprek van de dag is bij de koffieautomaat. Geen enkel ander Nederlanders televisieprogramma houdt dat al zoveel jaren vol zonder een vanzelfsprekendheid in het televisieaanbod te worden.

De onderwerpen die dit seizoen aan bod kwamen in DWDD, liepen sterker uiteen dan voorgaande jaren. Het afgelopen seizoen is er een zware culturele component toegevoegd aan de show. Een component die bij de publieke omroep te vaak onderbelicht blijft.

De redactie maakte keuzes voor onderwerpen die in andere programma’s vaak onderbehandeld blijven ten behoeve van de kijkcijfers. Bijvoorbeeld poëzie, opera, de DWDD-recordings en Joost Zwagerman die over beeldende kunst komt vertellen. Maar ook impopulaire maatschappelijke en wetenschappelijke onderwerpen werden besproken alsof het om popmuziek gaat. Zwaardere kunst werd in een licht format gegoten. Laagdrempelig en vaak met een knipoog.

De presentator van DWDD komt snel tot de inhoud en houdt daarmee het energie-level van het programma constant op een hoog niveau. Het programma straalt spontaniteit uit, creativiteit en bovenal positiviteit. De redactie heeft goed gezien dat kijkers meer en meer behoefte lijken te hebben aan opgewektheid op de Nederlandse televisie. DWDD laat die opgewektheid zien, in een programma dat nog altijd vijf dagen in de week door ruim een miljoen mensen wordt bekeken.

De makers van DWDD hebben met dit seizoen bewezen, dat zelfs een goedlopende formule af en toe kan worden vernieuwd. En daarmee een sleutel kan zijn tot een nog groter succes.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors