De zaak Menten (Omroep MAX)

Genomineerd
Zilveren Nipkowschijf 2017

De zaak Menten (Omroep MAX)

De ontmaskering van oorlogsmisdadiger Pieter Menten door journalist Hans Knoop was voor veel Nederlanders in de jaren zeventig een thriller die ze ‘live’ meemaakten via met name de geschreven pers. Dankzij het compacte Max-drieluik ‘De Zaak Menten’ van regisseur Tim Oliehoek is deze spannende klopjacht nu eindelijk ook in beeld gebracht.

En hoe: de serie is een klein meesterwerk dat niet alleen de Nederlanders van toen, maar ook die van nu van begin tot eind heeft gefascineerd. Want per aflevering keken rond de 1 miljoen mensen, een uitstekend aantal dat nog meer glans krijgt door de superlatieven waarmee die kijkers zich uitten: ‘met ingehouden adem gekeken’, ‘steengoede acteurs’, ‘wat een held was die Hans Knoop’.

Voor mensen die de jaren zeventig zelf hebben meegemaakt was de serie ook een feest der herkenning: tot in het kleinste detail kwam in kleding, interieurs, straatbeeld maar ook qua muziek die periode weer tot leven. 
Indringend waren de beelden van nog langer geleden, van de gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog. Ze maakten de verbetenheid waarmee Guy Clemens de rol van Hans Knoop speelde en het rotte karakter dat Aus Greidanus senior aan het personage Pieter Menten meegaf des te geloofwaardiger.

‘De Zaak Menten’ is een exemplarische serie over een van de vele intrigerende momenten uit de Nederlandse geschiedenis waarvan je hoopt dat er ieder seizoen een paar worden gemaakt. We hebben er de acteurs, de schrijvers en de regisseurs voor in huis.

En de kijkers.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors