De Zelfmoordshow

Genomineerd
Zilveren Reissmicrofoon 2024

De Zelfmoordshow

In deze eenmalige, drie uur durende uitzending van 8 april 2024 maakt presentator Tim op het Broek een onderwerp bespreekbaar waarop in het dagelijks leven een taboe rust. De datum was niet voor niets gekozen: de uitzending markeerde de dertigste sterfdag van Nirvana-zanger Kurt Cobain.

De link met artiesten die een einde aan hun leven hebben gemaakt, maakte van zelfmoord een onverwacht, maar uitstekend passend onderwerp voor een muziekzender. Op een verantwoorde manier, maar zonder te voorzichtig met het onderwerp om te gaan, werd maatschappelijke betrokkenheid getoond met een verschijnsel waarmee veel jongeren worstelen. Zelfmoordgedachten en depressies komen steeds vaker voor.

Emotionele verhalen werden afgewisseld met informatie over Zelfmoordpreventie-hulplijn 113. Tim interviewde zijn moeder over de zelfmoord van haar broer op 29 februari 1996. Daarnaast sprak hij met medewerkers van de preventielijn. De maatschappelijke en persoonlijke betrokkenheid is voelbaar bij Tim en past ook bij KINK als zender: ruw, maar oprecht. De titel doet denken aan de Donorshow, hij is opvallend en zet aan tot aandacht.

Praten, altijd blijven praten, is de belangrijkste les om wat meer licht in de tunnel te brengen. Mensen durven het vaak niet, omdat ze anderen niet met hun sores willen belasten en toch, toch moet het. Daarbij helpt deze KINK-special, die ondanks het zware onderwerp zeer goed te beluisteren is. Ook dankzij de in opdracht van de zender door Nederlandse bands gespeelde Nirvana-covers.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors