De zwarte lijst

Speciale vermelding
Zilveren Reissmicrofoon 2012

Met De Zwarte Lijst toont Radio 6 Soul & Jazz een fris en ondeugend gezicht, dat herkenning oproept, maar ook prikkelt – en zo uitnodigt tot een nadere ontmoeting met het hele lichaam. De jury van de Zilveren Reissmicrofoon geniet ervan hoe de liefde voor muziek uit de luidsprekers gutst, het gekrakeel van individuele omroepen overstemmend. De Zwarte Lijst klinkt als één lange voorbode van de reis, en de Reiss, die Radio 6 ons belooft.

Radio 6 Soul & Jazz is het kleinste publieke radiostation. De jonge kabelzender heeft een lange en pijnlijke geschiedenis, die teruggaat tot 1982. Toen werd in Amsterdam Stichting De Concertzender opgericht, een lokaal radiostation met aandacht voor klassieke muziek, oude muziek, wereldmuziek en jazz. Sinds 1993 richt De Concertzender zich op nationale distributie, met als gevolg structurele geldproblemen. Na het verslijten van meerdere suikerooms was het de NPO die De Concertzender in 1998 inkapselde.
Toen na de eeuwwisseling de muzikale rafelranden van Radio 2, 4 en 5 moesten worden gladgestreken, belandden steeds meer bedreigde programma’s van de omroepverenigingen in dit reservaat op de kabel. De eigen programmering van de Stichting werd steeds verder naar de achtergrond gedrukt, tot in 2007 de samenwerking werd verbroken. Vervolgens doopte de NPO ‘haar’ kabelzender om in Radio 6. De Concertzender zelf keerde teleurgesteld terug naar Amsterdam.

Uit de as van deze gedoemde samenwerking verrees langzaam maar zeker een radiostation met een geheel eigen bite. Radio 6 Soul & Jazz heeft op de kabel slechts 0,3 procent marktaandeel. Het wordt echter met zo weinig mankracht en middelen gemaakt, dat het toch het meest kostenefficiënte publieke station is. Sinds het aantreden van zendermanager Wilbert Mutsaers is Radio 6 steeds samenhangender gaan klinken, ondanks de muzikale breedte. Dit is niet vanzelfsprekend in het nog altijd gefragmenteerde Hilversumse landschap. Over omroep- en genregrenzen heen wordt door radiomakers de muziek gevierd, de historie toegelicht, de muzikant op een voetstuk gezet.

Deze Eervolle Vermelding moet begrepen worden als een aanmoedigingsprijs voor de hele zender, een ga-zo-door-award, óók voor Radio 6-medewerkers voor wie dit evenement toevallig een week vrijaf betekent. In de naamgeving, selectie, vormgeving en presentatie van De Zwarte Lijst weerklinkt zonder pretenties, zonder terughoudendheid en zonder weerga de belofte van een radiostation waar het Nederland aan ontbrak en dat Radio 6 Soul & Jazz steeds meer aan het worden is.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors