DJ Armin van Buuren krijgt Ere Zilveren Reissmicrofoon

DJ Armin van Buuren krijgt Ere Zilveren Reissmicrofoon

De Ere Zilveren Reissmicrofoon gaat dit jaar naar Armin van Buuren. Voor de jaarlijkse Zilveren Reissmicrofoon 2023  koos de jury verder drie genomineerden: het multimediaal platform voor popmuziek 3voor12 (VPRO), de podcast Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur (VPRO) en de podcast De Taxioorlog (BNR Radio). De speciale vermelding is dit jaar voor de podcast De Rob Touber Sound

De Zilveren Reissmicrofoon (sedert 1966) is de jaarlijkse prijs van de kritiek voor het beste radioprogramma of de beste podcast. De winnaars van de Reissmicrofoon en de Nipkowschijf (televisie) worden gekozen op 15 juni, wanneer ook Armin van Buuren wordt gehuldigd. Het Hilversumse museum Beeld & Geluid zal Van Buuren bijzetten in de Wall of Fame. In deze glazen wand zijn winnaars uit verleden en heden vereeuwigd door kunstenaar Jaap Drupsteen.

Ere Zilveren Reissmicrofoon 2023: Armin van Buuren

De lieveling van de Nederlandse dance-scene maakt de titel ‘dj’ dubbel waar: als veelgeprezen club-artiest en als radiomaker. Zijn zelfontwikkelde radioshow A State of Trance werd rond de eeuwwisseling geboren op SLAM!-voorloper ID&T Radio en groeide gestaag uit tot het populairste muziekprogramma ter wereld, waar ook in Nederland de commerciële grootmachten regelmatig strijd om leveren. Vanuit zijn hiervoor speciaal ontworpen radiostudio in Amsterdam brengt Armin al mixend en presenterend wekelijks zo’n veertig miljoen luisteraars in meer dan tachtig landen in vervoering, met sfeervolle selecties en onovertroffen overgangen.

Van Buuren zet de toon in knappe koppelingen met online-platforms en sociale media. Hij maakte ASOT tot een echt radioprogramma, met interactieve onderdelen als de Future Favorite en de Service for Dreamers. Sympathiek is dat Van Buuren steeds meer ruimte gunt aan nieuw talent. Sinds zijn terugkeer bij Radio 538 neemt Armin daar ook de radioklassieker Dance Department voor zijn rekening.

Genomineerden Zilveren Reissmicrofoon 2023

3voor12 (VPRO, 3FM)

3voor12 is in haar 25-jarig bestaan uitgegroeid tot een veelzijdig muziekplatform. Met 3voor12 weet de VPRO op 3FM, online en dankzij de vele eigen lokale redacties menig muziekliefhebber te voorzien van nieuwe muzikale ontdekkingen, live shows, recensies, interviews en rapportages vanaf de grote alternatieve muziekfestivals. 3voor12 is een merk vanuit het verzet geboren, doorgegroeid onder verschillende presentatoren en altijd inhoudelijk goed in stand gehouden door een ijzersterke redactie.

In de pre-streaming tijden was 3voor12 het platform om nieuwe muziek te ontdekken. Altijd relevant, verrassend en vernieuwend, nooit volgend maar bij uitstek voor de troepen uit. De jury wil in dit jubileumjaar stil staan bij 25 jaar 3voor12. 25 jaar waarin muziekliefhebbers aan hun trekken konden komen en menig muzikant dankzij dit platform een publiek wist te vinden.

De Taxioorlog (BNR Nieuwsradio, Sander ’t Sas)

Twintig jaar na het uitbreken van de Amsterdamse taxioorlog doet Sander ’t Sas opnieuw verslag van de gebeurtenissen. De onderzoeksjournalist vertelt het verhaal van de liberalisering van de taximarkt en de rellen in de hoofdstad die hieruit volgden. ‘T Sas gebruikt zijn uitgebreide archief en vult dit aan met interviews met betrokkenen. De jury prijst de samenstelling van de podcast, de kwaliteit en het gebruik van de oude opnames en specifiek de zo herkenbare Amsterdamse tongval van de hoofdrolspelers. Het siert Sander ’t Sas dat hij zelf een zeer bescheiden rol inneemt, het verhaal op de voorgrond plaatst en zoveel mogelijk mensen aan het woord laat.

Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur
(VPRO, NPO Radio 1, Michiel Driebergen en Edwin Koopman)

Stad In Oorlog brengt dichtbij wat wij ons met geen mogelijkheid kunnen voorstellen: hoe het is om te leven in oorlog. Charkiv heeft in deze podcast een stem, een vrouwenstem. Ze vertelt: “Het was nog donker op 24 februari 2022. De buurtsuper was al open. Iemand kwam sigaretten halen. Toen ging opeens het luchtalarm en begon het gedonder. Er verschenen pantservoertuigen en tanks in de straten, ik lig op een steenworp afstand van Rusland. Er stond een Z op. Een Z? De Z van Zelensky? Nee, de voertuigen waren Russisch! Mijn bevolking is sinds het begin van de oorlog gehalveerd, van 2 miljoen naar 1 miljoen.”

Onder de vluchtenden was ook radiocorrespondent Michiel Driebergen. Maar hij kwam terug, om in audio op te tekenen hoe Charkiv en haar bewoners overleven. Dat heeft hij op zeer radiofonische wijze gedaan, in full stereo. We horen het asfalt van de buitenwijken veranderen in kinderkopjes in het centrum. We lopen mee door een kapotgeschoten flat. Horen Alexandra, die al de leden van het koor waarin ze zat kwijtraakte. En altijd weer het luchtalarm, gevolgd door zware klappen die door merg en been gaan. Sommige mensen zijn inmiddels zo murw dat ze niet meer naar de schuilkelder gaan. Ze weten, als ze ’s avonds gaan slapen, niet of ze de ochtend zullen halen.

Zo is het om te leven in een oorlog.

Speciale vermelding Zilveren Reissmicrofoon 2023

De Rob Touber Sound (Frank Jochemsen en Jim Immig)

Archief-jager Frank Jochemsen (40) en zijn sidekick Jim Immig (32) vonden elkaar 17 jaar geleden in hun liefde voor Wim Sonneveld. Van het een kwam het ander en ze stuitten op televisieregisseur en platenproducer Rob Touber. Hij speelde een essentiële rol in de carrières van artiesten als Adèle Bloemendaal, Jenny Arean en Gerard Cox. Jochemsen en Immig gebruikten de coronatijd om het verloren gewaande oeuvre van Touber, die furore maakte tussen 1965 en 1975, boven water te halen.

De podcast zit vol geweldige muziek, liedjes die de jury – toch wel redelijk vertrouwd met Nederlandstalige muziek – nog nooit had gehoord. Ze gaan ook langs bij de nog in leven zijnde artiesten met wie Touber heeft gewerkt. Samen luisteren ze naar de opnames die ze hebben opgedolven. De schellen vallen van je oren – wat een sound, en wat een liefde voor het lied.

Jury

Vincent Bijlo (Radiorecensent NRC) is de voorzitter van de jury van de Zilveren Reissmicrofoon 2023, die verder bestaat uit Arjan Snijders (mediajournalist), Edwin Wendt (freelance mediajournalist), Frederique de Jong (presentator en podcaster Follow the Money), Miranda van Holland (radiomaker), Paul van der Lugt (oud-directeur RTV Utrecht), Roeland van Zeijst (radiospecialist Broadcast Magazine) en Rutger Boxhoorn (radiodocent Hogeschool InHolland).

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors