Evers Staat Op

Winnaar
Zilveren Reissmicrofoon 2014

De jury van de Zilveren Reissmicrofoon krabt zich weleens achter de oren en vraagt zich hardop af: die Edwin Evers, die hébben we toch allang een Zilveren Reissmicrofoon gegeven? Je zou het wel verwachten. Evers is in veel huiskamers, auto’s en kantoortuinen een klinkende naam, inmiddels misschien bekender dan veel van de B-sterren die hij zo vakkundig persifleert. Maar Evers Staat Op mag dan wel appelleren aan het ouderwetse Dik Voormekaar-gevoel, het 538-programma is een radiofonische allround-productie. Elke aflevering is een kleine sociale gebeurtenis.

De uitgebalanceerde rolverdeling tussen de verschillende sidekicks en andere aanschuivers, van rechts-kritisch tot links-poëtisch, maakt dat Edwin zonder enige pretentie of sterallure de drager kan zijn van de centrale rol. Evers Staat Op is hierdoor misschien wel het meest Nederlandse radioprogramma. Dat uitte zich ook dit jaar weer tijdens sportevenementen, denk aan de Olympische locatie-uitzendingen en de onvermijdelijke WK-hit. Dit seizoen heeft Edwin zich verder bekwaamd in het actuele ontbijtinterview. Mede daardoor heeft hij het bestbeluisterde ochtendprogramma van Nederland.

Bij veel radioluisteraars heeft de aanstekelijke herkenbaarheid van het programma nog altijd niet geleid tot sleetsheid. Daarom dichten ingewijden Evers inmiddels magische krachten toe. Radionestor Jeroen van Inkel stelde dat de dj-markt hopeloos vastzit en dat dit door Edwin Evers persoonlijk komt. En Sky Radio liet zelfs weten dat ze zouden overwegen om met dj´s te gaan werken – als ze Edwin Evers maar konden krijgen. Dat zal voorlopig niet gebeuren, want Evers tekende onlangs voor drie jaar bij. Voorlopig blijft Evers dus zitten – op 538.

Foto: RTL Late Night-presentator Humberto Tan legde telefonisch contact met Edwin, die aanvankelijk niet wilde geloven dat hem de vakprijs was toegekend. ”Oh shit, is dat vandaag”, reageerde Edwin. Eenmaal op de speaker kreeg Edwin groot applaus van het publiek. De winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon liet weten er stil van te zijn. Hij zei superblij met de prijs en het juryrapport te zijn. Foto: Wim Kluvers

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors