Eva Jinek

Speciale vermelding
Zilveren Nipkowschijf 2017

Eva Jinek

Jinek (KRO-NCRV), Pauw & Jinek: De Verkiezingen (VARA/KRO-NCRV), De Verenigde Staten van Eva (KRO-NCRV). TV-presentatice/talkshowhost Eva Jinek verdient volgens de jury een speciale vermelding voor het markante seizoen waarin zij met drie programma’s sterk in vorm was.

Het afgelopen televisieseizoen betekende de doorbraak van Eva Jinek als talkshowkoningin van de late avond. Na een aarzelende start van de naar haar genoemde talkshow ‘Jinek’ gaf de beslissing van NPO1 om haar niet langer als vervanger van Jeroen Pauw, maar als vaste speler in te zetten, de show vleugels. Ze beet zich vast in politieke gasten alsof ze Sven Kockelmann was, ging de zelfspot niet uit de weg en versloeg enkele draken, zoals balsturige of gewoon aangeschoten gasten die ernstig toegesproken dienden te worden.

Het zelfvertrouwen spatte van het scherm af, de kijkcijfers schoten omhoog en ook de samenwerking met mentor en collega Jeroen Pauw in de verkiezingsweken resulteerde in een gezaghebbend dagelijks programma, dat voor een belangrijk deel de agenda van de verkiezingscampagne domineerde. Zowel ‘Jinek’ als ‘Pauw en Jinek: De Verkiezingen’ werd genoemd in de juryberaadslagingen, maar miste net een positie bij de laatste drie en dus een nominatie.

Ook het reisprogramma naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, onder de titel ‘De Verenigde Staten van Eva’ kwam ter sprake. Gelukkig hebben we als Nipkowjury dan een joker in de mouw, in de vorm van een speciale vermelding, die in de daaropvolgende jaren niet zelden een opmaat blijkt te zijn geweest naar een echte Nipkowschijf.

You go, girl!

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors