Ersin in Wonderland (Vpro)

Genomineerd
Zilveren Nipkowschijf 2018

Ersin in Wonderland (Vpro)

Goede reisprogramma’s zijn er volop, maar zelden zijn ze zo onderscheidend, zo eigenzinnig als Ersin in Wonderland. Voor deze vierdelige reeks – naar een idee van regisseur Jorne Baard – gaat Ersin Kiris, voorheen vooral bekend van Keuringsdienst van Waarde, telkens in twee verschillende gedaantes naar een vakantieoord: als naïeve toerist en als kritische journalist.

Hij laat zich fêteren op het strand van het Tunesische Sousse én spreekt de getuigen die de bloederige aanslag daar meemaakten in 2015. Zo laat Kiris de kijker tegelijkertijd de mooie façade en de vaak grimmige achterkant van het paradijs zien.

Geen enkel ander programma was het afgelopen jaar zo creatief en doordacht, tot aan de bijzondere voice-over aan toe, ingesproken door een scherpe lokale inwoner. Kiris toonde zich bovendien niet alleen een goede interviewer, maar ook een begenadigd acteur, met een fijnbesnaard gevoel voor comedy. Door de hybride vorm is Ersin in Wonderland (VPRO) meer dan een reisprogramma met een kritische blik op het massatoerisme, het is in wezen ook een bespiegeling op het vak van tv-maken zelf, waarbij de werkelijkheid altijd aan een bepaalde mate van manipulatie onderhevig is.

Een grootste prestatie.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors