Felix Meurders

Ere-Zilveren Reissmicrofoon
Zilveren Reissmicrofoon 2019

Felix Meurders

Door de dodelijke combinatie van ervaring, een immer aanwezige geestelijke lenigheid en gevatheid en onmetelijke feitenkennis laat Felix Meurders zijn geïnterviewden nog elke week alle hoeken van de kamer zien.

Exact 55 jaar geleden maakte Felix via jeugdomroep Minjon in 1964 zijn eerste meters als radiomaker. In 2019 is hij welgeteld 45 jaar stembepalend aan de zaterdagse stamtafel op Radio 2, als enig overgebleven constante in de ooit door Jan Nagel opgezette politieke primeurshow, die in januari 1974 het socialistisch strijdprogramma Dit Is Het Begin opvolgde.

Felix was al zes jaar onnavolgbaar als deejay in Luxemburg en Hilversum, hij had inmiddels voorzichtig geproefd aan de sportverslaggeving en wilde ook wel werk maken van de politieke journalistiek in In De Rooie Haan. Zo heette het programma dat hij vanaf 1974 maakte met mensen als Wim Bosboom, Koos Zwart en Nelleke Burg.

Bosboom verdween, Spijkerman verscheen, De Haan ging op stok en Spijkers met Koppen werd de nieuwe titel. Felix bleef. Spijkerman ging commercieel, Jan Jaap van der Wal kwam en ging, Dolf Jansen bleek een ‘steady’ partner. Dat duo is er nog steeds.

Felix verdient de prijs voor 45 jaar Spijkers en In de Rooie Haan, maar ook voor Langs de Lijn, de Woensdag- en Vrijdageditie, mediaprogramma Het Circuit in de jaren tachtig en de talloze popprogramma’s op Hilversum III tussen ’68 en ’86: Gesodemeurders, Rock ‘n’ Roll Methode, Meurders Methode, Zoekplaatje, Daverende Dertig/ Nationale Hitparade, Paviljoen 3, VIP Spel, Popkrant….

In een tijd waarin de zendercoördinator allesbepalend lijkt en jonge makers steeds minder vrijheid krijgen – of nemen – om hun eigen stempel te zetten, kon de bijna 73-jarige Felix dankzij niet aflatende luisteraarssteun de baasjes terug hun hok in sturen: tijd voor verjonging op de zaterdagmiddag van Radio 2? Alles best, maar nog even niet in plaats van Felix.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors