Het Sinterklaasjournaal

Ere Zilveren Nipkowschijf
Zilveren Nipkowschijf 2021

Het Sinterklaasjournaal

Series over Sinterklaas zijn er al vanaf de jaren zestig, maar Het Sinterklaasjournaal heeft er een vaste waarde van gemaakt, die centraal staat in de viering van het kinderfeest.

Al twintig jaar lang zorgen Ajé Boschhuizen en zijn NTR-team voor kwalitatief hoogstaand kinderdrama, met net genoeg spanning, heel veel slapstick voor de jongste kinderen, en subtiele humor en spitsvondige verwijzingen naar de buitenwereld voor de oudere kinderen en de meekijkende ouders.

Het strakke format van de nieuwsuitzending, met anchor Dieuwertje Blok als rots in de branding, blijkt nog altijd een gouden greep: het geeft urgentie aan het verhaal en zorgt voor een losse vorm waarin de korte sketches kunnen worden afgewisseld met het zorgvuldig in elkaar gezette langere verhaal.

Door de zwartepietdiscussie kwam Het Sinterklaasjournaal in zwaar weer terecht. Enerzijds nam het belang van het programma toe, en ook de kijkcijfers, en het porde de makers om prikkelend te gaan spelen met de traditie, tot en met de introductie van een heuse stoomtrein. Anderzijds raakte het programma zijn onschuld kwijt, en verloor onderweg ook nog Hoofdpiet, Huispiet, Pietje Paniek en Dolores Leeuwin.

Maar sinds Het Sinterklaasjournaal stopte met Zwarte Piet staat niets meer een glorieuze toekomst in de weg als uniek, onbekommerd kinderprogramma voor iedereen.

De uitreiking van de Ere Zilveren Nipkowschijf is op donderdag 24 juni in Amsterdam.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors