Hollands Hoop

Genomineerd
Zilveren Nipkowschijf 2015

Drie keer slechts werd de Zilveren Nipkowschijf uitgereikt aan een echte dramaserie: in 1994 aan Pleidooi, in 1999 aan Oud Geld en in 2014 aan Ramses (alle drie van de AVRO).

Statistisch gesproken lijkt het dus heel onwaarschijnlijk dat voor het tweede achtereenvolgende jaar de hoogste onderscheiding wederom  zou belanden bij wat in Amerika een ‘miniseries’ heet: drama met een doorlopend verhaal met een beperkt aantal afleveringen. Maar kwaliteit en kwantiteit van het televisiedrama, overigens niet alleen bij de publieke omroep, maar op vele uiteenlopende platforms, nemen dusdanige vormen aan dat we niets kunnen uitsluiten. De oogst was dit seizoen wederom zeer rijk.

Hollands Hoop, coproductie van NTR, VARA en VPRO, werd in de media aangeduid als Oost-Groningse variant op geslaagde misdaadseries als Breaking Bad en Fargo. Maar dat is maar een deel van de verdienste. Scenarioschrijver Franky Ribbens en regisseur Dana Nechushtan betreden nog meer genres in de gelaagde productie: de psychothriller, scènes uit een huwelijk, de coming of age-komedie, de vader-zoon-buddy movie, de streekroman en de Balkanmusical, om er enkele te noemen.

Acht afleveringen lang zorgt Hollands Hoop voor een enerverende tocht in een dramatische achtbaan, met veel gevoel voor absurditeit. Het zou zomaar eens opnieuw een dramaserie kunnen worden die met de eer gaat strijken.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors