Wijnand Speelman met Anjo Snijders

Speciale vermelding
Zilveren Reissmicrofoon 2024

Wijnand Speelman met Anjo Snijders

Toen het radioprogramma Serious Request (NPO 3FM) in december 2023 geld ophaalde voor de Stichting ALS Nederland, leerden we de 42-jarige ALS-patiƫnt Anjo Snijders kennen als bevlogen actievoerder voor de stichting en waren we getuige van de bijzondere vriendschap die ontstond tussen hem en radio-dj Wijnand Speelman. Enkele maanden later verslechterde de situatie van Anjo verder en besloot hij zijn eigen einde te kiezen met behulp van euthanasie. Op de laatste dag van zijn leven sprak hij op 3FM met Wijnand.

De jury is onder de indruk van dit bijzondere, integere live gesprek waarin veel pieken, veel dalen, veel mooie momenten en veel mooie herinneringen voorbijkwamen. Anjo toonde moed om zijn eigen einde onder ogen te zien. Hij had er vrede mee, voor zover als dat mogelijk is. Het ging zo niet meer. Zijn stem was zwak, maar zijn woorden goed te verstaan. Voor het interview had hij krachten weten te verzamelen aan de beademing.

We horen ook het verdriet en de worsteling van Wijnand. Bijna aan het einde van het gesprek barst hij in huilen uit en dan is het Anjo die hem troost. In dit gesprek, van een minuut of tien zit heel veel ruimte. Het lijkt alsof het veel langer duurt. Je realiseert je steeds maar weer dat je live zit te luisteren naar een man, een echtgenoot, een vader van twee jonge kinderen, die er over een paar uur niet meer is. Er is alle tijd voor emoties.

De wijze waarop deze twee mannen met elkaar in gesprek zijn gegaan maakt dit tot een onvergetelijk, moedig en zeer bijzonder radiomoment.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors