Jet Berkhout

Genomineerd
Zilveren Reissmicrofoon 2022

Jet Berkhout

Jet Berkhout (41) is vlaggendraagster van het nieuwe, toegankelijker Radio 4. De in 1975 ontstane publieke radiozender voor klassieke muziek koos decennialang voor een puristische en primair musicologische benadering. Ook Berkhout, sinds 2011 als redactrice werkzaam voor Radio 4 en sinds 2017 een van de presentatoren van De Muziekfabriek (AVROTROS), weet waarover zij praat, maar ze is vooral een maakster van prettige radio, net als haar generatiegenoten en medepresentatoren van het lunchprogramma, Carine Lacor en Jan van Poppel.
Tegenover de deejay die popplaatjes aankondigt stond altijd de deftige en vaak afstandelijke presentator op de klassieke zenders. Dat de nieuwe generatie makers op Radio 4 soms ook wel deejay wordt genoemd,  is niet vreemd, want zij ‘schuiven’ zelf. Door zelf de techniek van hun uitzendingen te doen, geven zij hun uitzendingen meer vaart en ‘flow’ mee. Het ‘witje’ van vijf seconden na elke plaat is op ‘4’ dan ook niet langer verplicht.
Net als haar generatiegenoten kan Jet haar gehoor ongestraft tutoyeren. Het past bij de toegankelijke manier van radiomaken die zij mede heeft weten te introduceren. Met kennis van zaken en tegelijk laagdrempelig vertellend over de muziek die zij draait, slaat Berkhout een brug naar haar publiek. Niet alleen op de radio, maar ook in de podcastseries ‘Beethoven is meer dan een hond’ en ‘Alle wegen leiden naar Morricone’. Ze schreef al eens een boek over haar omzwervingen in de thuiszorg, wie weet volgt er een boek waarin die klasgenoot op de lagere school figureert die tot haar verbazing niet wist wie Mozart was. Tv-kijkers zagen haar al in het Prinsengrachtconcert en bij Maestro. Een programma als Podium Witteman leek haar vorig jaar nog te hoog gegrepen. Bovendien: dat programma hééft toch al een presentator, zei ze toen.
De jury van de Zilveren Reissmicrofoon eert pleitbezorger voor de klassieke muziek Jet Berkhout.

(Foto Elvin Boer/AVROTROS)

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors