Joardy Season (VPRO)

Speciale vermelding
Zilveren Nipkowschijf 2019

Joardy Season (VPRO)

‘Zielige hondefillempies’, ‘mensen die niet doorvertellen als er ergens een rollerbank is’, ‘eigenlijk alles met violen erin’: de droge sketch waarin het typetje Harco opdreunt waar hij zoal van moet huilon werd in 2016 een hit op Youtube. Ook Vrouwon en Groeton, filmpjes volgens hetzelfde recept, scoorden.

Begin dit jaar was de man met de zeshoekige bril, het pruikje en het vaalblauwe trainingsjack terug met de onlineserie Joardy Season, een coproductie van VPRO en productiehuis Halal. Het getuigt van lef dat makers Jim Deddes (Harco) en regisseur Jan Hulst niet voor de makkelijke weg hebben gekozen. Ze hadden flink kunnen uitpakken met het personage, om simpelweg de Harcohonger van hun fans te bevredigen. In plaats daarvan is hij slechts zijdelings in de scènes betrokken en leidt hij de kijker langs nieuwe, vaak tenenkrommende figuren.

In Valentijn Lindsey gaat hij bijvoorbeeld op date met een arrogante vent die de zin “je moet jezelf eerst lekker in je eigen velletje steken, voordat je liefde aan een ander kan geven” zonder knipperen uit zijn mond krijgt.

Bus Simulator draait om een computerspelletje waarin de slecht geklede anti-held met uitgestreken gezicht een Duitse stadsbus navigeert – een vette knipoog naar alle gamers met miljoenengevolg.

‘Dit is wat de Nederlandse tv nodig heeft, onze god Joardy,’ schreef iemand onder een aflevering. De opmerking kreeg honderden duimpjes omhoog.

Je kunt veel theorieën op de humor van Joardy Season loslaten in een poging de genialiteit ervan te duiden. Gewoon kijken werkt sneller. En hoe vaker je Joardy Season ziet, hoe leuker het wordt.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors