KINK

Genomineerd
Zilveren Reissmicrofoon 2021

KINK

KINK bestaat sinds 1 februari 2019. Het is de opvolger van Kink FM, dat tussen 1995 en 2011 bestond. Het commerciële station zendt online en via DAB+ uit. Het zou graag op de FM uitzenden, maar er zijn de komende tijd geen frequenties beschikbaar. KINK is compromisloos in zijn muziekkeuze. Geen alternatieve muziek verpakt in hits, we horen uitsluitend “alternative tracks.” Het zendt online en via Dab+ uit.

Zendermanager Michiel Veenstra, zelf presentator van de ochtendshow KINKstart, heeft met KINK voor een nononsensestation gekozen. De deejays bellen geen BN’ers, ze maken geen flauwe grappen en ze hebben geen sidekicks die zich de hele dag het schompes lachen. Dat scheelt veel tijd. Geen heen-en-weer-gepingpong over lullige berichtjes in de krant, geen geklets over sterretjes, nee, ze kondigen zakelijk af en aan en ze kennen, dat is op andere zenders nog wel eens anders, de muziek die ze draaien. Ze doen wat een goede deejay moet doen, ze presenteren ons een liedje, ze stellen ons en het liedje aan elkaar voor.

Wie begint er in deze tijden van playlists, Spotify en radio-ontluistering door jongeren nog een nieuw radiostation? Veenstra en consorten. Het scoort hoger dan menig station dat wel in het gelukkige bezit van een FM-frequentie is. De luistertijd per dag, de gemiddelde tijd dat iemand staat afgestemd, is 5 uur. Dat is waanzinnig veel.

Een verklaring daarvoor zou kunnen zijn dat KINK ouderwetse, in de positieve zin des woords, radio maakt. Radio zoals het al heel lang bestaat. Radio zonder opsmuk, zonder geschreeuw. Geschreeuwd wordt er trouwens wel op KINK. Door de muzikanten, als hun muziek zich daarvoor leent. Dat is gelukkig vaak. Maar ‘alternative’ bij KINK is óók de verstilling van Alt-J en de dromerigheid van Beabadoobee.

Naast het hoofdkanaal KINK zijn er ook themakanalen waarop de muziek per genre wordt uitgeserveerd en er is een breed scala aan podcasts, die allemaal gaan over…. Muziek.

De winnaar van de Zilveren Reiss Microfoon 2021 wordt op 10 september bekend gemaakt.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors