Mina & Mevrouw

Genomineerd
Zilveren Reissmicrofoon 2024

Mina & Mevrouw

Na De Plantage van onze Voorouders waarin Maartje Duin de rol van haar adellijke familie in het slavernijverleden onderzocht, verscheen dit jaar de negendelige podcast Mina & Mevrouw (VPRO, NPO Radio1) over de band tussen haar overgrootmoeder, gravin op kasteel Ter Hooge bij Middelburg en de inwonende dienstbode Mina.

Duin ziet een foto van Mina, die op haar knieƫn de was aan het doen is. Ze schaamt zich met terugwerkende kracht voor het feit dat haar eigen familie iemand zo kon behandelen. Maar is dat wel terecht? Laat zij niet haar blik van nu los op de toen normale verhoudingen?

Duin probeert een antwoord te vinden op die vraag en op talloze andere vraagtekens die ze zet bij de verhouding tussen de twee vrouwen via de dagboeken die haar overgrootmoeder vrijwel haar hele leven bijhield. Haar familie wordt deelgenoot gemaakt. Alle ooms en tantes – kleinkinderen van overgrootmoeder – krijgen een aantal dagboeken toebedeeld. Ze maken transcripties van het soms nauwelijks leesbare, of in geheimtaal opgestelde handschrift.

Zo ontvouwt zich een beeld van een vrouw over wie de meningen in de familie sterk uiteenlopen. Er wordt over haar gediscussieerd, dat maakt haar levend. De adellijke familie die niet gewend is dingen te benoemen – zodra je dat doet kun je te kakken worden gezet – wordt geconfronteerd met haar verleden. Dat doet meningen veranderen, vooroordelen verdwijnen en een beeld van Mina oprijzen dat veel genuanceerder is dan Duin aanvankelijk dacht. Was zij een Zeeuwse powervrouw in klederdracht? En op welke manier zal de familie van Mina reageren op het bezoek van Duin?

Familiegeschiedenissen zijn zoals alles een product van hun tijd, waarin iedereen zijn rol krijgt toebedeeld. Dat vangt Duin uitstekend in deze levendige podcast, die van hoge radiofonische kwaliteit is.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors