Nominaties Nipkowschijf

Nominaties Nipkowschijf

De jury van de Zilveren Nipkowschijf heeft de genomineerde tv-programma’s van 2024  bekendgemaakt. De dramaserie Bodem van Eva Crutzen maakt kans op de tv-prijs, samen met de documentaireserie De Afhaalchinees van Kelly-Qian van Binsbergen, en de historische dramaserie De Joodse Raad (EO) van Paula van der Oest en Roos Ouwehand. Een speciale vermelding gaat naar het zomerseizoen 2023 van  B&B Vol Liefde. De winnaar wordt op donderdag 13 juni bekend gemaakt in Het Ketelhuis in Amsterdam.

Nominaties Zilveren Nipkowschijf 2024:

Bodem (BNNVARA)

Met Bodem leverde Eva Crutzen een overdonderende prestatie. Ze schreef en regisseerde de serie en speelde de hoofdrol op aanstekelijke en ontroerende wijze. Bodem biedt behalve een blik
op een hedonistisch dertigersbestaan vooral een fraai gedoseerd verhaal over de gevolgen van rouw. Met innovatieve vormgeving bleek Bodem een ontzettend knap geconstrueerde en vaak erg geestige dramaserie.

De Afhaalchinees (Omroep Zwart)

Kelly-Qian van Binsbergen debuteerde dit seizoen met een documentaireserie over adoptie die zowel schokkend als hilarisch is, zeer persoonlijk als informatief en nieuwswaardig. Bovenal verrast ze door de speelse, vernieuwende vorm, met aan online video ontleende stijlmiddelen als de springerige montage en het gebruik van animatie. Met moed en lef behandelt zij het leed van geadopteerden en de structurele misstanden van internationale adoptie. Actueel is de serie ook: in april stemde de Tweede Kamer voor het geleidelijk afschaffen van adoptie uit andere landen.

De Joodse Raad (EO)

De Joodse Raad (EO) van regisseur Paula van der Oest is een monumentale dramaserie over de Shoah. Het subtiele script van Roos Ouwehand (Oogappels) neemt de kijker stapsgewijs mee in de gecompliceerde keuzes van Raadsvoorzitter David Cohen (Pierre Bokma), wiens beleid van ‘vertragen en meebewegen met de bezetter om erger te voorkomen’ ook uit goede bedoelingen voortkwam. Het ambigue spel van Pierre Bokma gaat door merg en been. Tegenover hem staat zijn daadkrachtige dochter Virrie (kordaat gespeeld door Claire Bender) die even geloofwaardig tegenovergestelde keuzes maakt. Het zijn juist de gewone mensen en hun dagelijkse dilemma’s die centraal staan, niet de oorlogshandelingen. Een serie die discussie losmaakt over een ongemakkelijk hoofdstuk in de geschiedenis.

 Speciale vermelding Zilveren Nipkowschijf 2024

De jury van de Zilveren Nipkowschijf kent de Speciale Vermelding 2024 toe aan B&B Vol Liefde, uitgezonden op RTL4.  Na twee al behoorlijk succesvolle seizoenen, hebben de makers zichzelf met het derde seizoen (zomer 2023) overtroffen. De Nipkowjury beloont niet vaak reality-programma’s, maar de makers hebben met een nagenoeg perfecte en snelle mix van bestaande reality-formats (zoals Boer Zoekt Vrouw en Ik Vertrek) een nieuwe standaard voor het hele genre neergezet. Daarbij komt de bijzondere casting van kandidaten, de snelle en sfeervolle montage én de onovertroffen voice-over van Jeroen Kijk in de Vegte. Het plezier dat de makers moeten hebben gehad bij het maken van dit programma spatte van het scherm.

De Jury

De jury van de Zilveren Nipkowschijf bestaat sinds 1961 en wordt samengesteld uit televisiecritici en mediajournalisten. Dit jaar hebben zitting: Renate van der Bas (voorzitter) en Maaike Bos (beiden Trouw), Amber Wiznitzer en Wilfred Takken (NRC), Dennis Jansen en Angela de Jong (Algemeen Dagblad), Bernice Breure en Daphne van Rossum (De Telegraaf), Yasmina Aboutaleb en Arno Haijtema (De Volkskrant), Stefan Raatgever (Het Parool), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Ron Vergouwen (freelance mediajournalist bij o.a. NPO Radio 1).

Vanuit de Stichting Nipkow wordt ook de Zilveren Reissmicrofoon georganiseerd. De nominaties voor deze audioprijs worden volgende week woensdag bekend gemaakt.

De activiteiten van de overkoepelende Stichting Nipkow zijn mogelijk dankzij financiële en organisatorische steun van stichting VEVAM Fonds, Lira Fonds, Beeld & Geluid, NLZiet en Het Ketelhuis en Westergasfabriek.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors