FunX

Genomineerd
Zilveren Reissmicrofoon 2018

FunX

Waar de vijf landelijke radiozenders in meer of mindere mate moeite moeten doen om het door hen gedefinieerde publiek ook daadwerkelijk te bereiken, is er in de marge van de publieke omroep nu al zestien jaar lang een radiozender actief die bewijst hoe een publieke zender écht hoort te werken.

FunX (3 augustus 2002) biedt een programmering die zich werkelijk onderscheidt van wat elke andere muziek- en of jongerenzender in Nederland laat horen. Urban, latin, dancehall, Arab Pop, reggae, rai, hiphop en crossovers tussen deze muziekstijlen zijn al sinds 2002 te horen op de van oorsprong Rotterdamse zender, ver voordat ze deel gingen uitmaken van de mainstream die anno 2018 de hitparades bepaalt. Maar namen als Boef, Nicky Jam, Ronnie Flex en Martin Garrix zijn nog altijd te horen op FunX, ook al draaien 3FM, 538, Radio 2, Radio 10 en Radio 1 ze nu ook dagelijks.

De zender blijft echter de voorloper die het al zestien jaar is en wisselt de grote namen af met nieuwe muziek en interessante, toegankelijk gebrachte informatie voor de grootstedelijke jongeren. Behalve in Rotterdam, de stad van de hoofdvestiging, zendt FunX lokale edities uit via de ether in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Daarnaast is er een landelijke dekking via het internet en DAB+. Via de site zijn streams te beluisteren met specialistische programma’s met hiphop, latin, reggae, Arab, dance en een ‘slow jamz’-stream.

Jongeren uit de grote stad bereiken, was vanaf de start het oogmerk van FunX. Een onmogelijk doel voor menige regionale publieke zender, een doel dat voor de landelijke publieke jongerenzender 3FM ook steeds verder uit beeld lijkt te raken. Het is dan ook vooral een compliment voor FunX dat programmaleider Sharid Alles werd gevraagd de nieuwe zendermanager van 3FM te worden.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors