NRC Podcasts

Winnaar
Zilveren Reissmicrofoon 2021

NRC Podcasts

In een paar jaar tijd is NRC dé uitgever geworden van informatieve en goed gemaakte podcasts. Waar BNR een voorsprong had, de NPO heel laat aanhaakte, is uitgever Mediahuis van die NRC vroeg gaan investeren in audio. NRC Vandaag is één van de beste beluisterde podcasts van Nederland en meteen een typisch visitekaartje van NRC Audio. De podcast is ter zake kundig, goed verzorgd opgenomen en gemonteerd, met eigen herkenbare vormgeving. Het kan dus wél, je met relevante inhoud onderscheiden in een markt vol keukentafel-klets-podcasts. Ook uniek is hoeveel jonge mensen je hier inhoudelijk hoort zijn. Je zou door de ‘mainstream media’ bijna gaan denken dat ‘de jongere’ niet verder komt dan wat spuiten, slikken en losgaan op nederhop en dance. Niet alleen de redacteuren en makers achter de microfoon zijn geregeld jong, ruim twee derde van de luisteraars is jonger dan 35 jaar. Het is niets minder dan een audiorevolutie, want informatieve zenders als NPO Radio 1 en BNR trekken vooral vijftigplussers.

Er is en wordt nog steeds fors geïnvesteerd in audio bij NRC. Afgelopen jaar kwam daar de eigen NRC Audio app bij, waar een deel van de eigen podcasts alleen voor abonnees wordt ontsloten. Een stap die alle concurrenten nog niet aangedurfd hebben. Zo onderzoekt NRC ook de volger ook wil betalen voor goede journalistiek en mooie verhalen.

NRC en uitgever Mediahuis heeft in een commerciële omgeving geïnvesteerd in audio in een fase dat de podcast nog niet breed ingeburgerd was. Ze zijn hiermee voor de troepen uit gaan lopen en hebben zich op het juiste moment bewezen als onderscheidend audiojournalistiek merk. Inhoudelijke titels als Haagse Zaken en Onbehaarde apen, staan naast series als het fraaie en ontroerende ‘Hans’. Hans gaat over een 65-jarige verwarmingsmonteur die alzheimer krijgt en langzaam aan de gave verliest zich uit te drukken. Hoe kan je dat mooier laten horen dan via audio?

Zoals NRC het afgelopen jaar de podcast naar een hoger niveau heeft getild is bewonderenswaardig.

De winnaar van de Zilveren Reiss Microfoon wordt op 10 september bekend gemaakt.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors