Nipkowschijf voor ‘Onze man bij de Taliban’

Nipkowschijf voor ‘Onze man bij de Taliban’

De documentairereeks Onze man bij de Taliban (VPRO) van Thomas Erdbrink en Roel van Broekhoven is bekroond met de Zilveren Nipkowschijf 2023.  De winnaars  kregen de prijs op 15 juni uit handen van juryvoorzitter Renate van der Bas in het Ketelhuis te Amsterdam. Regisseur Van Broekhoven kreeg al drie keer eerder een Nipkowschijf. In 2015 ontving hij samen met Erdbrink dezelfde tv-prijs voor Onze man in Teheran. De  Stichting Nipkow reikt jaarlijks deze prijzen van de kritiek uit aan de beste podcasts, radio- en tv-programma’s.

Vincent Bijlo overhandigde de Zilveren Reissmicrofoon aan Michiel Driebergen en Edwin Koopman voor hun podcast Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur (VPRO). DJ Armin van Buuren nam de Ere Zilveren Reissmicrofoon in ontvangst voor zijn radiowerk. Cabaretiers Niels van der Laan en Jeroen Woe kregen de Ere Zilveren Nipkowschijf voor het satirische programma Even tot hier (BNNVARA). Een speciale vermelding ging naar tv-maker Raven van Dorst.

De documentaire De jurk en het scheepswrak (NTR) van regisseur en scenarioschrijver Arnold van Bruggen en de dramaserie Rampvlucht (KRO-NCRV) van scenarioschrijver Michael Leendertse, regisseur Lourens Blok en co-regisseur Edson da Conceicoa waren de andere genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf. De andere twee genomineerden van de Zilveren Reissmicrofoon 2023 waren 3voor12 (VPRO) en de podcast De Taxioorlog (BNR Nieuwsradio). Een speciale vermelding was er voor de makers van de podcast De Rob Touber Sound,  Jim Immig en Frank Jochumsen.

Niels van der Laan en Jeroen Woe kregen de Ere-Nipkow voor hun tv-show ‘Even tot hier’. Foto Patrick van Emst

Uit het juryrapport over Onze man bij de Taliban:                

‘De onvoorstelbare beelden staan op ons aller netvlies gegrift: Afghanen die in blinde paniek hun land proberen te verlaten nadat de Taliban de macht hebben gegrepen, desnoods door zich als krankzinnigen aan de vleugels van een vertrekkend vliegtuig vast te klampen. Niet iedereen denkt bij die beelden: laat ik eens gaan kijken hoe het daar nu is. Journalist Thomas Erdbrink en regisseur Roel van Broekhoven deden dat wel.’

Uit het juryrapport van Stad in Oorlog:

‘ Charkiv heeft in deze podcast een stem, een vrouwenstem Ze vertelt: “Het was nog donker op 24 februari 2022. De buurtsuper was al open. Iemand kwam sigaretten halen. Toen ging opeens het luchtalarm en begon het gedonder. Michiel Driebergen en Edwin Koopman tekenen in audio op hoe Charkiv en haar bewoners overleven. Op zeer radiofonische wijze in full stereo. We horen het asfalt van de buitenwijken veranderen in kinderkopjes in het centrum. We lopen mee naar de negende verdieping van een kapotgeschoten flat, waar vlak achter de voordeur van een appartement een matras ligt waarop een stel waarvan de man chronisch ziek is al een jaar overleeft. We horen hoe de inwoners murw gebeukt zijn door de doffe dreunen van de inslaande Russische raketten. Sommigen doen niet eens meer de moeite om en schuilplaats op te zoeken als het luchtalarm gaat.  Stad In Oorlog brengt wat wij ons met geen mogelijkheid kunnen voorstellen dichtbij: hoe het is om te leven in oorlog.’

Radiomakers Michiel Driebergen en Edwin Koopman kregen de Reissmicrofoon voor de podcast ‘Stad in oorlog’. Foto Patrick van Ernst

De jury van de Zilveren Nipkowschijf (sinds 1961) en bestaat uit televisiecritici en mediajournalisten. Dit jaar hebben zitting: voorzitter Renate van der Bas en Maaike Bos (Trouw), Rinskje Koelewijn en Wilfred Takken (NRC), Dennis Jansen en Angela de Jong (Algemeen Dagblad), Bernice Breure en Patricia Cortie (De Telegraaf), Yasmina Aboutaleb en Arno Haijtema (de Volkskrant), Stefan Raatgever (Het Parool), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Ron Vergouwen (freelance mediajournalist bij o.a. NPO Radio 1).

Vincent Bijlo (radiorecensent NRC) is de voorzitter van de jury van de Reissmicrofoon, die verder bestaat uit Arjan Snijders (mediajournalist), Edwin Wendt (freelance mediajournalist), Frederique de Jong (presentator en podcaster Follow the Money), Miranda van Holland (radiomaker), Paul van der Lugt (oud-directeur RTV Utrecht), Roeland van Zeijst (radiospecialist Broadcast Magazine) en Rutger Boxhoorn (radiodocent Hogeschool InHolland).

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors