Podcast Bob (VPRO)

Speciale vermelding
Zilveren Reissmicrofoon 2018

Podcast Bob (VPRO)

Bob is een podcast over Elisa, vierentachtig jaar en verliefd… op Bob. Een man waarvan haar drie dochters tot dan toe nooit hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. Wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan? 

Met deze inleiding neemt de podcast Bob de luisteraar mee op een zoektocht. Via gesprekken met Elisa, haar dochters en anderen uit haar omgeving proberen de makers van de podcast de raadselachtige Bob op te sporen. Je leeft als luisteraar dankzij de goede vertelstructuur mee tot de laatste minuut.

Als er over podcasts wordt gesproken, gaat het vaak over audioproducties uit Amerika. Maar dichter bij huis worden ook mooie en verhalende pareltjes gemaakt. Zoals deze heerlijke serie in zes delen, van audiocollectief Schik en VPRO Dorst, de kweekvijver voor jonge programma- en podcastmakers. Een goed verhaal dat prachtig is gemonteerd. En op zeer creatieve wijze ook licht werpt op een belangrijk maatschappelijk probleem: dementie. 

Podcast Bob laat horen dat audio tegenwoordig een langer leven heeft dan de radio. En een veel groter domein: er is een zee van mogelijkheden op internet bijgekomen. Daar kunnen de liefhebbers van geluid alleen maar blij mee zijn. En zeker als die mogelijkheden zo worden benut als door de makers van dit verrukkelijke verhaal over de mysterieuze Bob.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors