De dramaserie Rampvlucht (KRO-NCRV) is genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf 2023. Dat maakte juryvoorzitter Renate van der Bas op 10 mei bekend in de talkshow Jinek. De dramaserie van Michael leendertse en Lourens Blok gaat over de onderzoekers die de politieke geheimen rond de vliegramp in de Bijlmer van 1992 proberen bloot te leggen. De bekendmaking van de prijswinnaar is op 15 juni.
Het juryrapport:
Zondagavond 4 oktober 1992. Een vrachtvliegtuig van El Al stort neer in de Amsterdamse Bijlmermeer, met rampzalige gevolgen: zeker 43 mensen kwamen om, tientallen raakten gewond, honderden woningen gingen verloren. En duizenden vragen volgden. Hoe kon deze ramp gebeuren, wie was verantwoordelijk, welke lading zat in de Boeing 747, wie waren de geheimzinnige mensen in witte pakken die na de crash op de rampplek rondliepen? En vooral: waarom leek de overheid zo onwillig om eerlijke antwoorden te geven?
‘Politiek op zijn lelijkst’, is na dertig jaar nog steeds een terechte conclusie. Maar de nasleep van de ramp is ook een perfecte inspiratiebron voor een overdonderende, historische dramaproductie, zo bewijst de ongemeen spannende serie Rampvlucht. Het script is van Michael Leendertse, die zich tien jaar lang voorbereidde op de beste aanpak om te laten zien wat er is gebeurd: ‘Dit is een van de meest aangrijpende en spannende verhalen die ik ken uit de Nederlandse geschiedenis. En niemand vertelt het’.
Lovenswaardig is de creatie van het fictieve personage Asha Willems, een Bijlmerbewoonster die op zoek gaat naar waarheid en gerechtigheid. Haar persoon doet recht aan de vele honderden verschillende Bijlmerbewoners die met pijn en trauma’s en vraagtekens achterbleven.
Er was kritiek of je feiten en fictie wel op dergelijke manier mag mengen. Maar: was dit niet precies wat na de Bijlmervliegramp in 1992 in het echt gebeurde? De waarheid was zoek. En zolang feitenkoning en onderzoeksjournalist Vincent Dekker achter het eindresultaat van deze serie staat, zullen ook de nog altijd gefrustreerde betrokkenen blij kunnen zijn met Rampvlucht.
De jury deelt hierbij de mening van Leendertse dat de vliegramp raakvlakken heeft met wat we de laatste jaren vaak zien: systeemfalen en het vergeten van burgers. Zoals bij de afwikkeling van de Groninger aardbevingschade en de toeslagenaffaire. Het achterliggende verhaal van Rampvlucht maakt de serie daardoor zo relevant als maar kan.