Raven van Dorst

Speciale vermelding
Zilveren Nipkowschijf 2023

Raven van Dorst

Raven van Dorst is bekroond met de speciale vermelding van de Zilveren Nipkowschijf 2023. Dat maakte juryvoorzitter op 10 mei bekend in de talkshow Jinek. De uitreiking is op 15 juni. 

Het juryrapport:

Raven van Dorst

Raven van Dorst is een ontwapenende, overrompelende en originele televisiepersoonlijkheid die de jury van de Zilveren Nipkowschijf al jarenlang een keer wil noemen. De bewondering betreft vooral Van Dorsts oprechte interesse in de medemens en diens opvallende radar voor drijfveren en gevoeligheden. De natuurlijke manier waarop die in Boerderij Van Dorst de onthullingen loskrijgt – van Waylons problemen ‘down there’ tot een openhartige Paul de Leeuw over zijn intimiderende sterrengedrag – het oogt zo vanzelfsprekend, maar je moet van goeden huize komen om zo’n vertrouwelijke sfeer te kunnen creëren. Als je ziet hoe authentiek Van Dorst zelf rondbanjert op dat erf, snap je hoe het werkt. De maskers vallen af, omdat die het eigen masker allang heeft afgedaan. Of misschien nooit heeft opgehad.

In Wie van de drie? was Raven van Dorst een welkom panellid met prikkelende opmerkingen. In Nachtdieren neemt die de kijker mee op een onbevangen speurtocht naar de nachtelijke belevenissen van slapeloze landgenoten. Met niet zelden zeer emotionerende gesprekken als resultaat.

Ongetwijfeld is Raven van Dorst voor veel mensen, jong en oud, die eveneens zijn geboren als hermafrodiet of intersekse persoon een baken van hoop en trots. De manier waarop Van Dorst diens bekendheid weet in te zetten voor een belangrijke zaak – het creëren van bewustzijn en begrip voor iedereen die niet in een doorsnee genderhokje past – is bewonderenswaardig. En vereiste in het begin vast veel meer moed dan een buitenstaander kan bedenken.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors