Rob Muntz, de inburgerking

Winnaar
Zilveren Reissmicrofoon 2004

Rob Muntz: De Inburger King, een 13-delige serie radiodocumentaires over de mores van het ‘inburgeren’, is even origineel als controversieel. Gespeend van elke vorm van politieke correctheid, raast Rob Muntz: De Inburger King – alleen die naam verdient al een prijs – op zijn scootertje door Nederland, op zoek naar de Nederlandse normen en waarden die allochtone medeburgers zich zouden moeten aanmeten.

Om erachter te komen dat eigenlijk niemand, autochtonen of allochtonen, een flauw idee heeft van de hoogstaande morele of culturele opvattingen die kennelijk zo broodnodig zijn om iemand tot een Echte Nederlander te maken.

Het Inburgerteam, Rob Muntz, Arthur van Amerongen, Willem Davis en Vincent van Merwijk, is er in geslaagd om een uiterst gevarieerde, speelse en recht-door-zee radioserie te maken over een actueel en belangwekkend maatschappelijk thema.

Gevoeligheden worden bepaald niet vermeden, de Inburger King raast er liever direct op af om de zaak ter plekke op eigenzinnige wijze op te lossen. Dit alles zorgvuldig verpakt in een eigentijds jasje: die van de op dit moment bij jongeren populaire radioprogramma’s waarin presentatoren samen met zogenaamde sidekicks hun luisteraars vermaken.

Verfrissend, humoristisch en vooral spannend; radio zoals radio kán zijn.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors