De verwachtingen waren hoog gespannen, toen RTL 4 zeven jaar na het stoppen van ‘Barend & Van Dorp’ het weer eens ging proberen met een dagelijkse talkshow op de late avond. Hoog, maar nu ook weer niet zo hoog dat de positie van ‘Pauw & Witteman’ erdoor zou kunnen worden bedreigd. De start was bovendien aarzelend, met te flauwe grapjes van de op tv debuterende sidekick Luuk Ikink en een te gretige Humberto Tan. Maar het ging al snel beter: Tan groeide razend snel in zijn nieuwe rol en ontpopte zich tot een empathische ondervrager en een wellevende gastheer.
Hij bleek van veel zaken meer verstand te hebben dan de gemiddelde talkshowpresentator: sport en de zakenwereld uiteraard, maar ook van popmuziek, juridische kwesties en criminele affaires. Aanstekelijk was zijn enthousiasme, soms kon hij het niet laten mee te dansen op muziek van zijn gasten. Ook Ikink vond in tweede instantie de juiste toon en het programma bleek een schot in de roos voor kijkers op zoek naar een goed humeur vlak voor het slapen gaan.
In het bijzonder vormt RTL Late Night een aanvulling op het publieke aanbod van informatieve programma’s waar het de zichtbaarheid van vrouwen en etnische minderheden betreft. Die komen hier vaker en vanzelfsprekender aan bod, zonder noodzakelijkerwijs als deel van een probleem te worden aangeduid. Toen Tan voorzichtig stelling nam in het Zwarte Pietdebat, kreeg hij bakken racistische modder over zich heen van boze witte mannen.
Aan de kop van de eerstvolgende uitzending stond Tan recht voor de camera en las een paar van die scheldmails voor. Daarna begon hij zonder verder commentaar aan de rest van de uitzending. Het humeur leed er niet onder, evenmin als de kijkdichtheid. Als de verrassing van het afgelopen televisieseizoen kan de Nipkowjury niet om RTL Late Night heen, als ze dat al zou willen, en geeft met grote blijdschap RTL Late Night een eervolle vermelding voor de Zilveren Nipkowschijf 2014.