Stuk en Mieke van der Weij winnaars

Stuk en Mieke van der Weij winnaars

Vandaag zijn in Het Ketelhuis te Amsterdam de Zilveren Nipkowschijf en de Zilveren Reissmicrofoon uitgereikt. De winnaar van de Nipkowschijf 2019 is de documentaireserie Stuk. Mieke van der Weij mocht de Zilveren Reissmicrofoon 2019 in ontvangst nemen. Jeroen Pauw ontving de Ere-Zilveren Nipkowschijf, Joardy Season een speciale vermelding en Felix Meurders de Ere-Zilveren Reissmicrofoon. Jaarlijks reikt een jury van mediajournalisten en -critici de prijzen uit voor de beste programma’s op radio en tv. De Zilveren Nipkowschijf is de oudste televisieprijs van Nederland, toegekend sinds 1961.

 

De Zilveren Nipkowschijf winnaar 2019 is de documentaireserie Stuk van regisseur Jurjen Blick (VPRO).

Het juryrapport:
Een documentairereeks over de bewoners van en het dagelijks leven in revalidatiecentrum Heliomare in Noord-Holland. Dat klinkt alles behalve opwindend of spannend. Toch weet regisseur Jurjen Blick er een vierluik van te maken waarbij je als kijker van begin tot einde op het puntje van je stoel zit. Het is een reeks die je optilt en tegelijk heel nederig doet voelen.

Dat komt door de bijzondere cameravoering en vormgeving die kunnen zijn geïnspireerd door Fargo en Magnolia, de opvallende voice-over die spreekt in de verleden tijd alsof het om romanpersonages gaat én door de inhoud. De casting van de hoofdpersonen is niet minder dan briljant. Neem revaliderende bewoners als Paul, Daan en al die anderen die ontroeren en inspireren met hun verhalen en levensinstelling. Ze voelen zich overduidelijk in dermate veilige handen bij Blick en zijn team dat ze zich volledig bloot durven geven, tot op het toilet aan toe. Maar laten we ook wondconsulent Monique niet vergeten. Zij doet in de omgang met patiënten Florence Nightingale verbleken, maar worstelt thuis met haar eigen depressie en die van haar jongvolwassen zoon.

Het leven van deze hoofdpersonages wordt bepaald door noodlot en domme pech. Maar door de door Blick gekozen manier van vertellen grijpen alle verhaallijnen in elkaar en wordt elk detail onderdeel van een groter geheel. Een masterplan wellicht, waar voor toeval en willekeur eigenlijk geen plek is.

Zo is Stuk, voor wie er oog voor heeft, bijna een religieuze ervaring.

 

De Zilveren Reissmicrofoon 2019 is gewonnen door Mieke van der Weij.

Foto: Arjo Frank

Het juryrapport:

Als er iemand is die zich compleet heeft losgezongen of – beter gezegd – heeft los gesproken van de oer-Nederlandse omroeppolitiek, dan is het wel Mieke van der Weij.

Ze gaat al heel lang met ogenschijnlijk gemak mee, met name op de radio. Trekt zich helemaal niets aan van de grillen van omroepbazen en modieus omroepgedoe. Kiest voor prettig en inhoudsvol werken, ook als dat wellicht wat minder handig is met het oog op een glanzende media-carrière. Doet opvallend onopvallend gewoon haar werk.

Mieke van der Weij is een soort vleesgeworden BBC-model, want Mieke is Mieke en geen boegbeeld van welke omroep dan ook. AVRO, TROS, VPRO, HOS, NOS en nu Omroep MAX. Mieke van der Weij schuift ergens aan zonder zich meteen te bekeren tot de eventuele opvattingen van haar werkgevers.

Ze geeft haar luisteraars altijd het idee dat haar werk er weliswaar toe doet, maar dat er zonder moeite duizend dingen op te noemen zijn die van wezenlijker belang zijn. Die boodschap draagt ze subtiel uit door milde ironie en een prettig soort van eigenwijsheid. En dat maakt haar erg Nederlands.

Mieke van der Weij is, misschien onbewust, een soort van gids in radioland geworden: zuilloos gewoon informatief zijn, daar gaat het om. Terwijl Hilversum vergadert maakt Mieke programma’s. Houden zo.

 

Jeroen Pauw nam de Ere-Zilveren Nipkowschijf in ontvangst. Pauws lange staat van dienst en met name zijn bevlogenheid het afgelopen half jaar zijn voor de jury de reden geweest om hem deze award te overhandigen.

Foto: Arjo Frank

De online serie Joardy Season kreeg een speciale vermelding. Zo raar, en zo origineel, dat de jury een eervolle vermelding toekent als aanmoediging voor het experiment. Joardy Season is een co-productie van Halal en de VPRO en wordt gemaakt door Jan Hulst en Jim Deddes. Hoofdregie is van Giancarlo Sanchez.

Foto: Arjo Frank

De andere twee genomineerden waren de jeugdserie Zeven kleine criminelen en Sinan Can als persoonZeven kleine criminelen is een coproductie van Pupkin Film en de VPRO, geregisseerd door Rob Lücker. Het scenario is van Jaap Peter Enderlé en Chris Westendorp.

 

De nominatie voor Sinan Can als persoon is voor zijn twee programma’s Sinan zoekt de klas van Elias (BNNVARA) en Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië (BNNVARA)Beide genomineerden werden gelauwerd om hun bewezen kwaliteiten.

De Ere-Zilveren Reissmicrofoon wordt dit jaar toegekend aan Felix Meurders. Door de dodelijke combinatie van ervaring, een immer aanwezige geestelijke lenigheid en gevatheid en onmetelijke feitenkennis laat Felix Meurders zijn geïnterviewden nog elke week alle hoeken van de kamer zien. Het is de negende keer in de geschiedenis van de Zilveren Reissmicrofoons dat deze oeuvreprijs wordt uitgereikt.

Foto: Arjo Frank

De andere genomineerden waren Mangiare! een wekelijks culinair vrijdagavondprogramma van de NTR op NPO Radio1 gepresenteerd door Petra Possel en de podcast De Brand in het Landhuis van podcastmaker en acteur Simon Heijmans uitgezonden in Radio Doc, op NPO Radio 1.

Over de Zilveren Nipkowschijf

De Zilveren Nipkowschijf is de oudste televisieprijs van Nederland, toegekend sinds 1961 door een jury bestaande uit Nederlandse mediajournalisten en tv-critici. Vorig jaar werd hij gewonnen door De Luizenmoeder terwijl André van Duijn een Ere-Zilveren Nipkowschijf kreeg voor zijn hele oeuvre.

De Jury van de Zilveren Nipkowschijf is samengesteld uit mediajournalisten en critici. Dit jaar is Hans Beerekamp voor het laatst (niet stemgerechtigd) juryvoorzitter, hij nam afscheid en kreeg een oorkonde voor ‘eeuwige roem’.

Foto: Arjo Frank

De overige leden zijn Angela de Jong (AD), Arjen Fortuin (NRC), Bernice Breure (Telegraaf), Frank Heinen (Volkskrant), Gudo Tienhooven (AD), Hannah Stöve (Parool), Haro Kraak (Volkskrant), Maaike Bos (Trouw), Patricia Cortie (Telegraaf), Renate van der Bas (Trouw), Ron Vergouwen (NPO Radio 1), Walter van der Kooi (Groene Amsterdammer) en Wilfred Takken (NRC).

Foto: Arjo Frank

Over de Zilveren Reissmicrofoon

De Zilveren Reissmicrofoon is vernoemd naar Eugen Reiss. Hij was de ingenieur die ervoor zorgde dat de reeds bestaande microfoons dusdanig werden aangepast, zodat deze ook voor radio-uitzendingen geschikt werden. De Ere-Zilveren Reissmicrofoon is tot nu toe negen keer uitgereikt.

De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma of de beste radiomaker van het jaar werd voor het eerst uitgereikt in 1966. De jury van de Zilveren Reissmicrofoon bestaat uit radiorecensenten en mediajournalisten Edwin Wendt, Frederique de Jong, Jan Emous, Patrick Kicken, Roeland van Zeijst en juryvoorzitter Vincent Bijlo.

Foto: Arjo Frank

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors