De jury moest zich al een aantal jaar bedwingen, maar aansluitend op het vijfentwintigjarig jubileum in 2023 kan de Ere Zilveren Reissmicrofoon deze keer alleen maar naar de Top 2000 van NPO Radio 2 gaan.
Dit ooit door oud-stationschef Kees Toering in een koortsdroom ontvangen radioplan ter ere van het nieuwe millennium is uitgegroeid van een moeizaam bevochten éénweeksvlieg tot hét culturele radio-evenement van het land. De jubileumeditie scoorde eind 2023 een marktaandeel van ruim 41 procent; zoiets komt verder al decennia niet meer voor in Nederland.
De publieke muziekmarathon is bij ons nationale eindejaarsgevoel gaan horen en toont zich zo een uitmuntend voorbeeld van de kracht van radio als langzaam werkend medium: de lijst der lijsten wérd zo’n ongekend succes dankzij het zorgvuldig opbouwen en uitbreiden van de uitzendingen en allerlei passende nevenproducten.
En zo kunnen we concluderen dat de Top 2000, die maar voor maar één keer bedoeld was, een enorme vlucht heeft genomen. Astronaut André Kuipers heeft daar zeker aan bijgedragen. Hij gaf vanuit ruimtestation ISS, waar hij in december 2011 verbleef, het startsein van de uitzending, met de aankondiging van nummer 2000.
Zes dagen lang zijn we in de ban van de magie van het allegaartje aan muziek dat de revue passeert. Eerst ’t Roeie Klied’ van Rowwen Hèze, dan ‘Father & Friend’ van Alain Clark, gevolgd door ‘Blue Suede Shoes’ van Elvis Presley en ‘Red Mij Niet’ van Maarten van Roozendaal.
Zes dagen lang mogen alle radiowetten over de volgorde van de muziek in de prullenbak. De luisteraar is de baas. Die mailt of appt verhalen die bij bepaalde nummers horen naar de studio die de deejay voorleest. We vieren de eerste liefde, we herdenken de overleden vader, de verloren vrienden, de euforie van een waanzinnige dronkenschap of we geven ons gewoon over aan de kick die muziek ons brengt.