Nipkowschijf 2016: Zondag met Lubach

Nipkowschijf 2016: Zondag met Lubach

De Zilveren Nipkowschijf is toegekend aan het VPRO-programma Zondag met Lubach. Dat heeft de jury op 10 juni 2016 bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Het Ketelhuis in Amsterdam. De jury zegt over het winnende programma: ‘Keek op de Week anno 2016. De latenightsatire van Lubach, uitgezonden door de VPRO, is onmisbaar geworden voor de moderne nieuwsjunkie.’¬†Zondag met Lubach kreeg overigens in 2015 al een eervolle vermelding van de jury van de Zilveren Nipkowschijf.

De andere genomineerden waren dit jaar Langs de oevers van de Yangtze en De Hokjesman, eveneens van de VPRO. Een eervolle vermelding gaat naar Floortje naar het einde van de wereld (VARA).

De Zilveren Reissmicrofoon gaat naar het NPO Radio 5-programma Adres Onbekend van omroep KRO-NCRV. Het oordeel van de jury over deze winnaar luidt als volgt: ‘Adres Onbekend vervult een van de oerfuncties van de radio, mensen terugvinden die kwijt zijn. Vaders, broers, eerste vriendinnetjes‚Ķ Al die zoektochten maken dat de radio gaat leven. De verhalen, de mensen, de stemmen van zoekenden en gezochten spreken voor zich. Die stemmen maken Adres Onbekend.’

De programma’s De Hart & Ziel Lijst (NPO, NPO Radio 4) en De Staat van Stasse (KRO-NCRV, NPO Radio 2) waren ook genomineerd, evenals Bernard Hammelburg (als persoon genomineerd, BNR Nieuwsradio). Q-Musical (gemaakt door Jasper Smit en Edo Berger in het programma Mattie & Wietze op Qmusic) heeft een eervolle vermelding gekregen.

Aan Met Het Oog Op Morgen (NOS, NPO Radio 1) is een Ere Reissmicrofoon toegekend.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors