Er zijn al zo’n tweeduizend afleveringen van Vroege Vogels gemaakt. Zijn voorloper was Weer Of Geen Weer, over alles dat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit. Milieuhygiëne werd in de loop der tijd milieu, natuur werd mens en natuur.
Nu, anno 2018, is Vroege Vogels veel meer dan een radioprogramma. Het is een platform, een community met radio, televisie en internet, waar je terecht kunt met al je meldingen omtrent flora en fauna. En waar je elkaar en deskundigen kunt bevragen over alles wat met natuur en milieu te maken heeft.
Presentatoren zijn gekomen en gegaan. Sinds 2007 is Menno Bentveld de vaste zondagochtendgids, eerst in wisselend vrouwelijk gezelschap maar thans alleen. Hij presenteert live vanuit boerderij Stadzigt bij het Naardermeer en wordt daarbij terzijde gestaan door gasten die zich spontaan melden aan de buitenmicrofoon. Zoals onlangs een waterral. Het was de eerste keer dat deze vogel op de Nederlandse radio te horen was.
De toon van het programma is luchtig, de muziek licht klassiek. Toch worden zware onderwerpen niet geschuwd. De schade die olieboringen aanrichten, gif in de voedselketen, het uitsterven van de bijen… Je raakt er nooit zo treurig van dat je de radio uitzet. Dat komt door de presentatiestijl en de afwisseling. De klimaatverandering gaat hand in hand met de orchis in de Achterhoek. De plastic soep in de oceanen wordt afgewisseld met het geluid van de kleine karekiet, opgenomen vanuit de werkkamer van een luisteraar in De Bilt.
De eikenprocessierups, de salomonszegelwesp, de buxusmot, de hondsroos, de meikevers: ze worden door luisteraars gemeld via de Fenolijn, een antwoordapparaat dat altijd bereikbaar is.
Vroege Vogels hoort bij de zondag zoals de Top 2000 hoort bij de tijd tussen kerst en oudjaar. Wat ons betreft mogen er nog 40 jaar bij.