Zeven kleine criminelen (VPRO)

Genomineerd
Zilveren Nipkowschijf 2019

Zeven kleine criminelen (VPRO)

In de VPRO-jeugdserie Zeven kleine criminelen van Rob Lücker besluit een groep tieners met uiteenlopende kwaliteiten en motieven in een bloedhete zomer de best beschermde bank van het land te beroven – een project dat wordt ondernomen met meedogenloze creativiteit. Het zijn alle zeven kinderen om van te houden én om een beetje bang voor te zijn.

Het resultaat is meer dan een minderjarige variant op La casa de papel. De makers hebben een zinderende wereld geschapen, met jonge karakters die afwisselend sociaal, geniepig, opofferingsgezind, onhandelbaar en extreem vindingrijk zijn – dit tot frustratie van de volwassenen, die overigens ook niet vrij van eigenaardigheden zijn.

Zeven kleine criminelen is geestig, onsentimenteel en waanzinnig spannend, ook al doordat de ‘kleinen’ niet de enige criminelen zijn. De actie dendert voort in een wereld die wordt gevat in geweldige beelden. De prachtige fotografie en de harde, vervreemdende locaties doen aan de jaren dertig denken, terwijl de helden (en hun vijanden) wel gewoon de beschikking hebben over hedendaagse technologie.

Zo wordt er in Zeven kleine criminelen onophoudelijk gedreigd met absurdisme, waarbij de kunstmatigheid van het decor een spannend verbond aangaat met de aardse achtergrond van het verhaal, waarin schuldenproblematiek een belangrijke aanjager is. Uiteindelijk krijgt de actie steeds voorrang en wordt de kijker geen moment rust gegund. De serie is een hoogtepunt in de televisieproductie van dit jaar.

De Nipkowschijf-uitreiking wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors